Region 0

16.10.2024.

14:03

Crnogorci upozoreni: Neće vas biti

Negativni prirodni priraštaj u Crnoj Gori će se nastaviti i ugroziće osnovnu biološku budućnost zemlje, upozorio je profesor Univerziteta Crne Gore Miroslav Doderović i dodao da je zato neophodno preduzeti mere na nivou opština i države.

Izvor: Tanjug

Crnogorci upozoreni: Neće vas biti
Profimedia

Podeli:

"Treba da uspostavimo politike koje će podstaći oporavak društva kad je u pitanju demografija i prirodni priraštaj", kazao je Doderović za podgoričke Vijesti.

Popis stanovništva, čiji rezultati su saopšteni juče u Podgorici, pokazao je da je prosečna starost crnogorskog stanovništva 39,7 godina, a najdublja demografska starost - stanovništvo je starije od 43 godine, što je zabeleženo u čak čak devet crnogorskih opština.

Poređenja radi, samo jedna opština - Plužine, imala je takvu demografsku sliku na popisu iz 2011. godine. Duboka demografska starost (prosečna starost stanovništva je između 40 i 43 godine) zabeležena je u osam opština. U preostalih osam opština zabeležena je demografska starost - prosečna starost stanovništva od 35 do 39 godina.

“To je jedan apsolutni problem kada je Crna Gora u pitanju, to znači da je natalitet u opadanju, da mladi imaju želju i napuštaju svoju domicilnu zemlju i svoju državu u velikoj meri”, kazao je Vijestima rukovodilac studijskog programa za sociologiju na Filozofskom fakultetu UCG Vladimir Bakrač.

"Ima toliko da nas nema"

Prema njegovim rečima, u većini zemalja sveta demografski problem je starost stanovništva, ali i da je to pokazao popis stanovništva u Crnoj Gori.

Bakrač ističe da bi rezultate poslednjeg popisa opisao rečenicom: "'Ima nas toliko da nas nema", ili "Ima nas toliko da nas ima malo".

"Suočavamo se sa podacima, da je u 2011. samo jedna opština imala status duboke starosti, odnosno Plužine. Danas već devet opština spada u tu kategoriju, što je vrlo alarmantno. Država treba da se posveti rešavanju tog pitanja u onoj meri u kojoj je to moguće”, poručuje Bakrač.

Prema njegovim rečima, poslednji popis stanovništva pokazuje još jednu činjenicu - smanjeni broj stanovnika u Crnoj Gori.

"Dublja i temeljna analiza će pokazati još neke rezultate koje mi ne možemo sada da analiziramo na osnovu sirovih podataka, ali ako se nije smanjio, nije se ni povećao broj stanovnika u Crnoj Gori, što je takođe alarmantno. Ako na to dodamo i činjenicu da od 620.000 stanovnika veliki broj čine stranci koji su demografski pokretljivi, oni su danas u Crnoj Gori, a pitanje je da li će tu i ostati do narednog popisa", rekao je on. Prema njegovim rečima, najnoviji popisni podaci su “prilično zabrinjavajući i alarmantni".

Država mora da se posveti ovim podacima

"I smatram da država treba mnogo više pažnje da posveti svim tim podacima. Popis stanovništva za to i služi, da imamo neku sliku u kom smeru i pravcu se kreće stanovništvo u jednoj državi, bilo da je reč o socijalnom, društvenom, i ekonomskom statusu", kazao je Bakrač.

Profesor Doderović naglašava da sve ukazuje na to da je Crna Gora u "ozbiljnoj demografskoj krizi".

"Dok se u javnosti najčešće govori o migraciji iz sela u gradove, veći problem predstavlja sve manje stanovnika u takozvanim opštinama srednje veličine", smatra Doderović.

Grnoj Gori su hitno potrebne mere sprečavanja iseljavanja

"One treba da budu usmerene prema grupi stanovništva koja nam je najinteresantnija, a to su mladi. Kada završe obrazovanje, treba da dobiju odgovarajući posao, a koji je i adekvatno plaćen. Učenike i studente treba usmeriti na sticanje onih veština i sposobnosti koji su potrebne u budućim zanimanjima za koje su i dobro plaćeni. Ovo znači da svaki privredni sektor u Crnoj Gori godišnje gubi ogroman broj mladih ljudi, njihovu snagu, veštine, kreativnost i talente, koji su neophodni za napredovanje celog sektora. Mladi ljudi se najlakše i prilagođavaju promenama, uvođenju novih tehnologija i slično, što je pravi zamajac za porast produktivnosti", naveo je profesor Doderović.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: