Region 0

15.10.2024.

13:09

Zahtev u Podgorici: A sad srpski da bude službeni jezik

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić apelovao je danas na nadležne institucije i društveno političke činioce da u skladu sa rezultatima popisa stanovništva zajednički i odmah pokrenu proceduru normiranja srpskog jezika kao službenog.

Izvor: Tanjug

Zahtev u Podgorici: A sad srpski da bude službeni jezik
Tanjug/FOTO TANJUG/MEDIA BIRO

Podeli:

"Nakon objavljivanja zvaničnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, potvrđeno je da je srpski jezik najzastupljeniji u našoj zemlji, kojim govori 43,18 odsto građana (269.307). Ovi rezultati potvrđuju ono što je već duže vreme prisutno u svakodnevnom životu građana, a to je da većinski deo stanovništva koristi srpski jezik kao svoj primarni jezik", naveo je Milačić.  

Istakao je da popis služi kao ključni instrument za kreiranje dugoročnih nacionalnih politika u različitim oblastima – od obrazovanja i kulture, do službene upotrebe jezika i drugih važnih društvenih aspekata.

"Kroz popis, koji se sprovodi na deset godina, dobijamo uvid u ključne promene i trendove unutar naše države, koji bi trebalo da se odraze i na javne politike. Najnoviji podaci ukazuju na kontinuirani rast broja građana koji se izjašnjavaju da govore srpskim jezikom, čime se potvrđuje dugogodišnji značaj srpskog jezika u našoj državi", naveo je Milačić.

"Ovaj popis jasno pokazuje da se položaj srpskog jezika ne sme zanemarivati, već da se mora formalizovati kao službeni jezik uz crnogorski, kako bi se odrazila stvarna jezička slika naše zemlje", istakao je Milatović u saopštenju dostavljenom medijima.

"Postoje brojni primeri država koje uviđaju važnost normiranja više jezika kao službenih, u skladu sa zastupljenošću jezika u društvu. Jedan od najrelevantnijih primera je Švajcarska, koja ima četiri službena jezika (nemački, francuski, italijanski i retoromanski), što je prilagođeno njenoj složenoj jezičkoj strukturi. Slično, Belgija ima tri službena jezika (holandski, francuski i nemački), dok Finska priznaje švedski kao drugi službeni jezik uz finski", naveo je Milačić.

Milačić je apelovao na nadležne institucije i društveno političke činioce da u skladu sa rezultatima ovog popisa zajednički i odmah pokrenu proceduru normiranja srpskog jezika kao službenog.  

"Ovim korakom ćemo obezbediti pravedan i reprezentativan okvir za sve građane Crne Gore, i time učvrstiti temelje zajedničkog suživota u našoj zemlji, uz poštovanje jezičkih i kulturnih identiteta svih njenih građana", poručio je Milatović.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: