Region 0

15.10.2024.

12:00

Albanija otvorila prvi klaster u pregovorima o članstvu u EU

Druga Međuvladina konferencija EU i Albanije, na kojoj je Albanija otvorila prvi klaster o pregovorima o članstvu u EU, održana je danas u Luksemburgu, saopštio je Savet EU.

Izvor: Beta

Albanija otvorila prvi klaster u pregovorima o članstvu u EU
Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Podeli:

Delegaciju Evropske unije predvodio je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske koja trenutno predsedava EU, a učestvovao je i komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Albansku delegaciju je predvodio premijer Edi Rama.

Klaster 1 obuhvata oblasti: pravosuđe i osnovna prava, pravda, sloboda i bezbednost, javne nabavke, statistika, finansijski nadzor.

EU je takođe postavila zahteve, koji bi trebalo da budu ispunjeni pre nego što se mogu preduzeti sledeći koraci u pregovaračkom procesu.

"Albanija ima dobre rezultate u procesu pridruživanja, a otvaranjem prvih, fundamentalnih poglavlja u pregovorima o pristupanju EU, zemlja je dostigla još jednu važnu prekretnicu", rekao je Sijarto.

On je dodao da je jedan od prioriteta mađarskog predsedavanja unapređenje proširenja EU, jer su Evropskoj uniji potreban novi zamah, sveža energija i nove perspektive koje Zapadni Balkan može da pruži.

"Radujem se daljem napretku Albanije na njenom putu ka članstvu u EU", rekao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: