Region 0

09.10.2024.

14:55

Objavljen stravičan snimak poplave u BiH iz vazduha; Sve je uništeno VIDEO

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je formiralo predmet o kamenolomu u Donjoj Jablanici, zbog sumnji da je otpad sa ove lokacije, usled jakih padavina, zatrpao naselje koje se nalazi ispod i izazvao veliku tragediju.

Izvor: Tanjug

Objavljen stravičan snimak poplave u BiH iz vazduha; Sve je uništeno VIDEO
Tanjug/AP Photo/Armin Durgut (STR)

Podeli:

Sarajevski portal Klix objavio je snimke ove lokacije iz vazduha.

Na snimcima se vidi da je kamenolom prilično blizu naselja i da su se zemlja i otpad niz brdo sručila na naselje, gde je zatrpano nekoliko kuća i džamija.

Prelazeći dronom lokaciju kamenoloma mogu se primetiti bageri koji su ostali zarobljeni u stenama, što je dobra pretpostavka za tvrdnje da je kamenolom radio, odnosno da su mašine bile na ovom području nedavno.

Na ovom lokalitetu još uvek traže nestale, a veliki broj mrtvih je već pronađen. Konačan broj će biti poznat nakon što akcija bude završena.

Tužilaštvo HNK je saopštilo da su naredili veštačenja i pribavljanje određene poslovne dokumentacije, naglašavajući da će akcenat istrage biti na eventualnoj odgovornosti i ulozi ljudskog faktora u stradanjima u ovom naselju u Donjoj Jablanici.

U javnom prostoru je jedna od glavnih tema postalo to da li su vlasnici kamenoloma odgovorni za tragediju koja je zadesila meštane Donje Jablanice, koji ističu da su i ranije upozoravali na ovaj kamenolom.

Pravno lice koje je vlasnik kamenoloma je "Društvo za eksploatisanje i obradu kamena, trgovinu i usluge Sani d.o.o. Jablanica".

Oni su od Vlade HNK nekoliko puta tražili koncesiju za eksploatisanje kamenja na ovom području, ali iz vlade tvrde da to nikada nisu dobili. Šta više, kantonalni inspektori su u više navrata proveravali ovo preduzeće, zabranjeno im je izvođenje radova, dobili su i inspekcijske kazne, a objekat je zapečaćen.

Poslednji inspekcijski nadzor je sproveden u avgustu 2021. godine kada je utvrđeno da na lokaciji nema ljudi, mašina niti znakova izvođenja radova. Međutim, mnogi sumnjaju da je nakon tog perioda eksploatisan kamen sa ovog područja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: