Region 0

09.10.2024.

11:29

Tim iz MUP-a Srbije i dalje u BiH; Trka s vremenom i muljem

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije Miloš Milenković izjavio da posle bujičnih poplava u BiH tim iz Srbije zajedno s drugim timovima nastavlja delovanje u dva smera.

Izvor: Tanjug, RTS

Tim iz MUP-a Srbije i dalje u BiH; Trka s vremenom i muljem
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Podeli:

Kako je rekao, nastavlja se potraga za nestalima i učestvuje se u evakuaciji stanovništva. Prema njegovim rečima, teren je specifičan, a i dalje traje borba sa vremenom i muljem.

"Specifičnost ovog terena je da su u pitanju velike površine na kojima se traga za malim brojem lica", rekao je Milenković za RTS.

On je dodao i da je zbog najava novih padavina doneta odluka o evakuaciji stanovništva i da će tim Srbije učestvovati i u tom zadatku.

"To govori o komplikovanoj situaciji na terenu. Naš tim nastavlja delovanje u dva smera. Nastavljaju potragu za nestalima, a i evakuaciju stanovništva", rekao je Milenković.

On je rekao da se spasioci na terenu suočavaju sa nizom specifičnosti, medju kojima su i pet metara naslaga, tako da će delovati i "Srbijavode" sa teškom mehanizacijom, jer bez toga ne bi moglo ništa da se učini.

Milenković je naveo da su zadaci tima potraga za nestalima, dostava hrane, a da se pripadnici angažuju i na osposobljavanju puteva.

"Svaka situacija donosi novo iskustvo, menjali smo taktičko delovanje, tim je obučen da deluje u takvim situacijama. Jedna specifičnost ovog terena je da su u pitanju velike površine na kojima se traga za malim brojem lica. U pitanju su minuti", istakao je Milenković.

On je ocenio da su male šanse da se takve poplave dogode kod nas, da rizik postoji u brdsko-planinskim predelima zapadne, jugozapadne Srbije, ali da su vatrogasne jedinice spremne da deluju u takvim situacijama.

"MUP je išao u korak sa vremenom, elektronska platforma za prosledjivanje informacija podrazumeva da gradjani dobiju poruku da su na njihovoj lokaciji moguće bujične poplave i kako da reaguju. To doprinosi podizanju svesti gradjana, da bi mogli da reaguju pre nego što bude kasno", istakao je Milenković.

Nakon katastrofalnih poplava na teritoriji BiH, 36 pripadnika specijalističkog tima za spasavanje Sektora MUP-a Srbije sa 12 vozila upuženo je u BiH da pomogne.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: