Region 18

08.10.2024.

13:04

Drugi dan Samita Procesa Brdo–Brioni; Stigao i Vučić

U Crnoj Gori u Tivtu počeo drugi dan Samita Procesa Brdo–Brioni svečanim dočekom lidera zemalja Zapadnog Balkana, nakon čega je usledila plenarna sednica.

Izvor: Tanjug

Drugi dan Samita Procesa Brdo–Brioni; Stigao i Vučić
TANJUG/GLOBSEC/ HOLUBOVA DOROTA

Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je iz Hamburga u Tivat, kako bi učestvovao na samitu.

Prisutni su domaćin Samita i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji su dočekivali zvanice.

Prisutna je i srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Samit Procesa Brdo–Brioni započeo je sinoć održavanjem tradicionalnog kola Bokeljske mornarice na Trgu od oružja u Kotoru, koje je održano u čast lidera država učesnica.

Predsednik Crne Gore i domaćin Samita Jakov Milatović priredio je za šefove država svečanu večeru dobrodošlice i poručio da Samit predstavlja priliku za unapređenje dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i intenziviranje strateškog dijaloga između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije doći će nešto pre 13 časova.

Tokom Samita, koji se u održava u kompleksu Porto Montenegro, održava održana je i plenarna sednica, na kojoj se razgovaralo o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama EU.

Nakon plenarne sednice, uslediće pres-konferencija na kojoj govore Milatović, Nataša Pirc Musar i Milanović.

Od 15 časova biće organizovan ručak za šefove delagacija, nakon čega će biti izjave za medije predsednika Srbije.

Vučić u Tivat odlazi iz Hamburga, a kako je ranije naveo, sa predsednicom Slovenije razgovarao je o susretu lidera u Procesu Brdo–Brioni i zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji na putu ka članstvu.

Predstojeći samit lidera procesa Brdo–Brioni prilika je da se potvrde dobrosusedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Proces Brdo–Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, a članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.

Tadašnji slovenački i hrvatski premijeri, Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli su da daju primer liderima Zapadnog Balkana da inicijativa daje podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja među zemljama te nekad zaraćene regije i podstiče njihove napore na putu integracije u Evropsku uniju.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo–Brioni se održavaju svake godine, a skupovima lidera regije pridruživali su se i specijalni gosti.

Među njima su bili nekadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsednik Austrije Hajnc Fišer, predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Serđo Matarela, aktuelni predsednik SAD, tada u funkciji potpredsednika Džozef Bajden, kao i predstavnici evropskih institucija.

Prošle godine Samit je održan u Skoplju, kada je predsednik Vučić izjavio, nakon sastanka lidera, da su se na tom skupu trudili da pronađu zajednički imenitelj i razgovarali o evropskoj budućnosti, kao i da je dan protekao u konstruktivnoj raspravi, ali da nije bilo konkretnih odluka samita.

Godinu dana pre Skoplja, Samit je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, kada su lideri zemalja Zapadnog Balkana, umesto deklaracije, usvojili zaključke, u vidu dokumenta od šest tačaka, čija je glavna poruka da se da podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: