Region 2

06.10.2024.

12:06

Kataklizma i u Crnoj Gori FOTO/VIDEO

"Otišao sam u sedam sati na posao i kad sam hteo da se vratim, nisam mogao. Oca gledam na pet metara - tako blizu, a tako daleko. Nemoćni smo", kaže Radovan Stijepović iz šavničkog sela Komarnica.

Izvor: Vijesti.me

Kataklizma i u Crnoj Gori FOTO/VIDEO
RINA/Milorad Stjepović

Podeli:

Istoimena reka je u petak odnela dva mosta u selu, pomoćne objekte, promenila tok, poplavila ribnjak, imanja, a Stijepovićevi roditelji, kao i četrdesetak meštana i turista, ostali su odsečeni u gornjem delu sela, u zaseoku Kozarica.

Do prvog mosta kog je reka "prepolovila" je nekako moguće doći. Drugi most je gotovo uništen, pa je selo podeljeno na tri dela.

"Stariji kažu da ovakva nepogoda nije zapamćena u našim krajevima. Uništena je sva infrastruktura - od mostova, vodovoda, struje. Mostovi se moraju odmah rešavati. Oko 30-40 meštana je zarobljeno. Ima starih ljudi. Tu ima i turista jer je ovo turistički centar Šavnika. Dostavljamo vodu, hranu. Opština Šavnik je odmah reagovala, ali očekujemo da se država uključi, da rešimo infrastrukturu i da povežemo ljude," kaže mlađi Stijepović, dok ga otac, s druge strane mosta, pozdravlja jer se preko mosta ne može.

Ljudi odsečeni od sveta, među njima i porodica sa bebom

Zato je tu bagerista Radojica Ćirović iz šavničke Službe zaštite i spasavanja koji pokušava da reku vrati u korito i da prelaz preko prvog mosta koliko-toliko osposobi.

Gosti Milorada Stijepovića su ostali odsečeni i ne mogu da se vrate.

"Imam šestoro odraslih gostiju i jednu bebu. Gosti su iz Izraela, Portugala i Engleske. Kod komšije je dvoje gostiju iz Nemačke, a kod drugog jedna četvoročlana porodica, takođe iz Nemačke. Nije ni čudo što su nam ovde gosti sa svih strana, jer Kozarica je biser na Balkanu. Sad su nam ostali gosti otkazali dolazak," kazao je Stijepović u telefonskom razgovoru.

Okruženi vodom, a vode za piće nemaju

Zdravko Kasalica, koji u Komarnici, u zaseoku Izvori (ne bez razloga tako nazvan), ima ribnjak, smatra da je klizište u Dragišnici dovelo do začepljenja, pa je zato reka tolikom brzinom nadošla. A tu je i velika količina padavina.

"Korito reke je bilo maltene suvo. Mislio sam da nema nikakve zebnje i da reka neće toliko nadoći, iako je padala kiša. Nikad se nije desilo da Komarnica tom brzinom nadođe. Ispred pet sati žena je ustala i videla da je ceo ribnjak pod vodom. Reka je prelivala nasip. Moj otac ima 75 godina i ne pamti da se toliko podigla reka da prelije taj nasip. Ništa nismo mogli da uradimo, bez da gledamo kako voda nosi sve što smo stvarali 20 i kusur godina," priča Zdravko, dok njegova porodica, braća i deca, pune vreće peskom kako bi sprečili da mutna Komarnica ulazi u ribnjak i sačuvali "mrvice" što su im ostale.

I dok u ribnjaku skoro da nema ribe, ima je dosta po okolnim barama koje su ostale nakon povlačenja Komarnice.

"Nije nam bilo jasno šta se dešava. Kasnije smo čuli da su na Žabljaku pale ogromne količine kiše, za 30 sati preko 200 litara i verovatno je to bilo," objašnjava Kasalica.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: