Region 0

05.10.2024.

19:50

Tragedija u Jablanici: Bračni par je izgubio osam članova porodice, sami pronalazili tela

Zamenik ministra za ljudska prava i izbeglice BiH Duška Jurišić boravila je danas u Donjoj Jablanici, mestu koje je najteže stradalo u poplavama i klizištima u BiH. Broj poginulih u neviđenoj tragediji popeo se na 18.

Izvor: Index.hr

Tragedija u Jablanici: Bračni par je izgubio osam članova porodice, sami pronalazili tela
Tanjug/AP Photo/Armin Durgut (STR)

Podeli:

"Bračni par Imamović iz Donje Jablanice prošao je kroz pakao. Stravu poplave, koja je nosila ogromne količine kamenja, zamenila je neverica, jer su kuće njegove sestre i brata zbrisane sa lica zemlje. U samo jednom trenutku , izgubili su osam članova porodice.

Ne mogu da se oporave od šoka, pogotovo što su i sami učestvovali u potrazi ispod ruševina i pronašli beživotna tela svojih najmilijih. Mija Karamehić Abazović i ja bili smo predodređeni da prvi susret sa preživelim meštanima Donje Jablanice budemo sa ovim bračnim parom, koji je pretrpeo najteže gubitke", objavila je Jurišić na društvenim mrežama.

"Amra je uspela da pliva kroz vodu i blato noseći dečaka"

Dodala je da je upoznala i Amru i Semira Jahića. 

"Zahvaljujući Amrinoj neverovatnoj smirenosti, spasen je život njihovog sina Semirova i nekoliko komšija, koji su potražili utočište u svojoj kući. Amra je, noseći četvorogodišnjeg dečaka, uspela da prepliva stotine metara nabujale vode i kroz blato, dok su ostali oslonjeni na kompresoru koji je plutao u vodi.

"Jasminka i Mumin Maslo su među onim stanovnicima Donje Jablanice, čija je kuća neoštećena, ali nemaju ni vode ni struje“, napisala je Jurišić.

"Treba im pomoć, ne smeju biti zaboravljeni"

"I Ifeta Begović je ostala bez doma. I pored toga što se mali broj stanovnika, koji su satima bili odsečeni zbog blokiranih i oštećenih puteva, našli prepušteni sami sebi u misiji spasavanja ljudskih života, Ifeta i njena ćerka sa smetnjama u razvoju dva puta je preseljena kako bi im našla adekvatan smeštaj i negu. Dan kasnije suočavaju se sa nestašicom osnovnih stvari, odeće, obuće, jer je većina napuštala svoje domove u papučama i pidžamama.

Ipak, glavna poruka ovog saopštenja je da će stanovnicima Donje Jablanice, ali i drugih mesta pogođenih poplavama, biti potrebna dugoročna pomoć. Ne jurite. Biće vremena i mogućnosti. Operativni centri moraju imati jasan uvid u potrebe ugroženih stanovnika, plan za dugoročni adekvatan smještaj i snabdevanje hranom, neophodnom odećom, obućom, lekovima, negom, ali i psihološku podršku", napisala je Jurišić.

"Ljudi u naseljima pogođenim poplavama, u opštinama Jablanica, Konjic, Fojnica, Kiseljak... ne smiju biti zaboravljeni za 10 dana. Nikad ne reci 'nikad', ali sudeći po angažovanju svih nivoa vlasti i humanitarne organizacije (pre svega, pomoć. ba) to se neće desiti", navodi se u objavi na Fejsbuku.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: