Region 1

05.10.2024.

11:12

Uživo Razorena čitava mesta; Poginula trudnica; Spasioci golim rukama kopaju ruševine FOTO/VIDEO

Obilne padavine zahvatile su Bosnu i Hercegovinu u noći između četvrtka i petka, a za sobom su ostavile velike posledice na brojna mesta.

Izvor: B92.net

Razorena čitava mesta; Poginula trudnica; Spasioci golim rukama kopaju ruševine FOTO/VIDEO
EPA-EFE/NIDAL SALJIC

Podeli:

Teško je pogođena opština Konjic, poplavljeni su i Kreševo, Kiseljak i Vareš. Nastavlja se potraga za više desetina nestalih iz Donje Jablanice.

  • Sve najnovije vesti o stanju u BiH nakon obilnih poplava pratite u našem blogu UŽIVO

Uživo

11:15

11:12

Izvor: Prva TV

10:51

Spasioci strahuju za živote pet porodica

Spasioci strahuju za živote pet porodica koje su živele u kućama do kojih još nisu uspeli da se dopru, javlja RTS.

10:48

Od ovog prizora se ledi krv u žilama: Kuće srušene do temelja, automobili isprevrtani

Razmere katastrofe koje su izazvale poplave u Jablanici i Konjicu su nesagledive, a dan nakon možda i jednog od najtežih dana ikada u ovim mestima i njihovoj okolini, teško je opisati prizore potopljenih sela, piše Klix.ba.

Ceo tekst pročitajte ovde.

10:40

U Jablanici i Konjicu 13 mrtvih, 10 nestalih

Portparol Hercegovačko-neretvanskog kantona Darko Juka potvrdio je danas da je kao posledica urušavanje brda, odrona, klizišta i poplava u tom kantonu stradalo 13 osoba, javlja Anadolija. Juka je na konferencija za novinare u sedištu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru govorio o novim informacijama o posledicama prirodnih nesreća u Jablanici i Konjicu.

"Juče se spominjala brojka od 16 koju smo i mi iznosili, međutim, nakon sabiranja podataka i nakon konsolidovanja stanja na terenu, utvrđeno je da su tri tela dva puta prijavljena od strane različitih službi, tako da je sada ta brojka korigovana na brojku 13, od čega je jedna smrtno stradala osoba na prostoru Konjica, konkretno iz Buturović Polja. Dvanaest je smrtno stradalih osoba iz Jablanice, dominantno Donja Jablanica. Od 12 mrtvih u Jablanici, 11 je do sada identifikovano, za jednu osobu se ne zna ko je i vodi se kao NN, te se pretpostavlja da nije žitelj Jablanice, jer se nastoji da se žrtve identifikuju u saradnji sa meštanima", rekao je Juka.

10:38

Spasioci u Jablanici teškom mehanizacijom i golim rukama kopaju ruševine

Teška mehanizacija od jutros je na terenu u Donjoj Jablanici. Spasioci golim rukama uklanjaju ruševine i ostatke kuća, drveća i drugih predmeta kako bi očistili teren i došli do kuća, javlja N1.

10:37

Veći broj naselja u Konjicu i Jablanici i dalje bez struje

Kako je za N1 BiH rekla Majda Kovač iz Federalne uprave civilne zaštite, za područje Konjica i Jablanice napravljen je plan za korišćenje teške mehanizacije i od ranih jutarnjih sati se počelo s radovima. 

Preko 80 trafostanica je van funkcije na ovom području.

10:27

Rastu vodostaji reka u Hrvatskoj, vanredne mere na području Kupe i Korane

Zbog obilnih kiša u Hrvatskoj rastu vodostaji reka, mnoge kuće i objekti u Ogulinu su pod vodom, kao i područje Karlovca, a za područje reka Kupe i Korane na snazi je vanredno stanje.

Vodostaj Dobre opada, a Save i Odre raste, prenosi HRT. Na području Karlovca proglašene su vanredne mere zbog vodostaja Kupe, a zbog Korane i vanredno stanje.

Neki putevi su poplavljeni pa se stanovnici jedva probijaju do svojih domova.

10:27

Vodostaj većine reka u Crnoj Gori u blagom padu

odostaj većine reka u Crnoj Gori je u blagom padu, a nakon što je zbog obilnih padavina rastao, posebno vodostaj Morače i Zete, saopštile su nadležne službe.

U petak je zbog obilnih padavina drastično porastao vodostaj Morače, Zete i njihovih pritoka, dok od jutros merne stanice pokazuju opadanje nivoa vode, prenosi podgorički portal Analitika.

09:47

Turska sprema pomoć

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je je saopštilo da su duboko ožalošćeni zbog osoba koje su izgubile živote u razornim poplavama i klizištima u BiH.

"Turska je spremna pružiti sve vrste humanitarne pomoći prijateljskoj i bratskoj BiH. U saradnji s bh. vlastima, u toku su napori za procenu potreba i isporuku pomoći. Poginulima želimo Alahovu milost i izražavamo saučešće građanima Bosne i Hercegovine," navodi se u saopštenju.

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: