Region 0

04.10.2024.

12:02

Policija objavila hronologiju poziva: Ovako je počeo horor; Prvi poziv iza ponoći, a onda je usledio haos

Hercegovačka policija objavila je hronologiju dojava o alarmantnoj situaciji u Jablanici i okolini. Kako navode prve prijave stigle su odmah iza ponoći.

Izvor: Klix.ba

Policija objavila hronologiju poziva: Ovako je počeo horor; Prvi poziv iza ponoći, a onda je usledio haos
Profimedia

Podeli:

Naime, jedan sat posle ponoći Policijskoj stanici Konjic je meštanin Buturović Polja kod Konjica dojavio da mu je vodena bujica poplavila kuću.

Nakon toga je usledilo još više poziva za pomoć iz istog mesta, pošto su se reke Neretvica i Seončica izlile iz svojih korita i poplavile kuće, a vozila odnela u Jablaničko jezero, piše Klix.

Kako dalje dodaju iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, javljeno je da su dve kuće srušene i da u poplavljenim kućama još ima stanovnika.

Sve putne komunikacije prema Buturović Polju su blokirane zbog velikog odrona na putevima, a u mestu Obri voda je odnela most tako da do ugroženog područja još nisu stigli GSS, civilna zaštita, niti radne mašine za održavanje puteva.

Na puteve padala stabla, onemogućen i železnički saobraćaj Konjic-Jablanica

Zatim, oko dva sata posle ponoći, dežurna Policijska stanica Jablanica je obavijestila da je od vozača dobila prijavu kako je na putu M17, u mestu Komadinovo vrelo došlo do većeg odrona na put i da je u potpunosti blokiran put M17 Jablanica-Mostar.

Policijska stanica Mostar Centar dobila je dojavu od vozača da je na putu M17, u mestima Grabovica i Drežnica, došlo do odrona i pada stabla te da je u potpunosti blokiran put M17 Mostar-Jablanica. O svemu su obavešteni putna služba i Vatrogasna jedinica koji su izašli na teren.

Zatim, u 2:50 u policijsku stanicu Konjic telefonski se obratio vatrogasac iz Vatrogasne jedinice Konjic i obavestio da je u mestu Ostrožac, opština Jablanica, došlo do većeg odrona na deo regionalnog puta R 435 (Ostrožac - Buturović Polje), što je uzrokovalo potpunu obustavu saobrfaćaja. Pošto uz taj deo puta paralelno prolazi železnička pruga, usled odrona onemogućen je železnički saobraćaj.

Meštani zvali zbog prodora vode u kuće, prijavljene nestale osobe

Tokom oći policijska stanica Jablanica primila je više telefonskih prijava od građana o štetama koje su uzrokovane velikom kišom, a koja je zahvatila Jablanicu i okolna mesta.

U 1:25 stanovnica je zatražila pomoć jer joj voda ulazi u kuću u mestu Pobrežje, u 1:50 meštanin Glodnica zatražio je pomoć jer mu voda prodire u kuću.

Zatim, u 1:55 stanovnik Ostrošca zatražio je pomoć jer mu voda ulazi u kuću, u 1:55 jedna osoba prijavila da se u mestu Ostrožac kod BC Demirović srušio podzid na put M17 i da je jedna saobraćajna traka blokirana. 

U 2:05 jedna osoba je prijavila da je u mestu Zdrava voda potpuno blokiran put M17, u 2:10 osoba iz mesta Zlate zatražila je pomoć zbog prodiranja vode u kuću, u 2:10 prijavljeno je da je u Donjoj Jablanici voda srušila jednu kuću te da je navodno nestala jedna ženska osoba koju meštani traže.

U 2:10 osoba iz mesta Baćina zatražila je pomoć jer joj voda ulazi u kuću, u 2:25 osoba iz Sarajeva prijavila je da se M.H. nalazi u vikendici u mestu Ostrožac (put za Markovo) te da se betonski podzid srušio na kuću i da ne može da izađe.

Dalje, kako je saopštila policija, u 2:35 J.B. iz Donje Jablanice obavestio je da je zbog velike vode jedna osoba nastradala, u 2:45 nepoznata osoba je prijavila da je u mestu Zlate voda srušila jednu kuću te da je jedna osoba nastradala, a da se za dve osobe traga.

U 3 sata meštanin iz Ostrošca prijavio je da je voda srušila betonski zid i da preti kućama, u 3:50 meštanin također Ostrošca je prijavio da voda ulazi u kuće te zatražio pomoć. U 3:50 Operativni Centar PU Konjic obavestio je da je u mestu Ribički most zbog odrona blokiran saobraćaj Konjic - Jablanica.

U 4:35 stanovnik mesta Zlate kod Jablanice prijavio je da je njegovog člana porodice odnela voda te da ga meštani traže.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: