Region 14

04.10.2024.

20:17

Uživo Apokalipsa u BiH: Poginulo je 20 ljudi; Nižu se potresni snimci; Sve je uništeno FOTO/VIDEO

Snažan ciklon zahvatio je region u kom se nalazi i Srbija. Najdramatičnije je u susednoj BiH gde, kako javljaju mediji, ima i mrtvih. Pogođeni su i zemljotresom. Takođe, vanredno je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Izvor: B92.net

Apokalipsa u BiH: Poginulo je 20 ljudi; Nižu se potresni snimci; Sve je uništeno FOTO/VIDEO
EPA-EFE/NIDAL SALJIC

Podeli:

Kako javljaju mediji u BiH, najteža situacija je u Jablanici, gde je najmanje petoro ljudi poginulo u poplavama i odronima. U to mesto na jugu BiH poslati su i spasioci, ali i vojska. Rano jutros pogodio ih je i zemljotres.

Takođe pod vodom su i delovi Crne Gore i Hrvatske, dok je Srbija na udaru jakih pljuskova.

Uživo

20:15

saobraćaj u prekidu

Na putevima koji vode od Jablanice ka Mostaru, Prozoru i Blidinju saobraćaj je i dalje u prekidu. Na deonici od Konjica do Jablanice trenutno mogu saobraćati samo vozila Hitne pomoći, saopšeno je iz BIHAMK-a u.

Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Na putevima na području Kiseljaka (prema Kreševu, Fojnici i Sarajevu) saobraća se otežano, jer još ima vode i blata, ali je put prohodan.

20:15

Četiri osobe primljene u KC Sarajevo

Četiri osobe iz poplavljenih područja su primljene danas na Klinički centar u Sarajevu.

Jedna od tih osoba ima teže telesne povrede i stigla je direktno iz poplava, rekli su iz KCUS-a.

Tri pacijentice druge patologije su primljene jer nisu mogle stići do nadležne institucije.

Očekuje se da će se ovaj broj verovatno povećati tokom večernjih sati.

19:33

Borelj: EU će stati uz BiH zbog poplava

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da će EU stati uz BiH zbog poplava koje su pogodile tu državu i da će pružiti pomoć.

Borelj je na platformi Iks napisao da u "katastrofalnim poplavama u BiH" već ima žrtava i nestalih.

"EU se solidariše sa BiH i pruža podršku u vanrednim situacijama. Spremni smo da pomognemo kroz Mehanizam civilne zaštite EU", napisao je on.

19:23

Situacija u Kiseljaku

19:05

Potresni snimci iz Jablanice

18:51

Preporuke Zavoda za javno zdrvlje BiH za stanovnike poplavljenih područja:

Preporuke za vodu

Zbog rizika od zaraznih bolesti koristite samo vodu za piće iz kontrolisanog javnog vodovoda ili originalnu flaširanu vodu. Zbog mogućnosti kontaminacije, NE konzumirajte vodu iz sopstvenih lokalnih vodovoda (bunara) dok se poplavna voda ne povuče i ne sprovedu mere dezinfekcije.

Za uspostavljanje alternativnog vodosnabdevanja (cisterna ili flaširana voda) nadležna su lokalna samouprava i komunalna preduzeća, a nadzor nad istim je u nadležnosti sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravlje.

Zbog mogućeg prodiranja kontaminirane vode u oštećene vodovodne instalacije, izvore i bunarsku vodu, voda se mora prokuvati pre upotrebe za pripremu hrane ili pića. Prokuvana voda se koristi za piće, pranje ruku i održavanje lične higijene, pripremu hrane, pranje voća i povrća.

Preporuke za hranu

Bacite hranu koja je došla u direktan kontakt sa poplavnom vodom, kao i svu kvarljivu hranu koja je ostavljena van frižidera duže od 4 sata! Ne jedite voće i povrće iz poplavnih područja! Sav pribor za jelo i kuvanje, radne površine treba dobro oprati deterdžentom i toplom vodom.

Preporuke za ličnu higijenu

Operite ruke sapunom, posebno nakon čišćenja ostataka od poplava i nakon rukovanja predmetima koji su došli u kontakt sa poplavnom ili kanalizacionom vodom, pre i posle jela, i pre i posle korišćenja toaleta. Uverite se da deca redovno i pravilno peru ruke. Ako voda nije prokuvana ili dezinfikovana, ne sme se koristiti za pranje sudova, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu hrane i pravljenje leda. Predmeti koji su bili pod vodom Očistite i dezinfikujte svaki predmet koji je došao u kontakt sa poplavom.

Kontaminirani predmeti i materijali koji se ne mogu očistiti i dezinfikovati moraju se baciti. Držite se što dalje od oborenih dalekovoda i prijavite njihovu lokaciju elektrodistribuciji. Prijavite sva oštećenja na gasovodima i gasnim uređajima i nemojte ih koristiti dok se ne poprave.

Od komunalnih preduzeća zatražite usluge čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranja kanalizacije. Zbog mogućnosti mešanja sa kanalizacionim vodama obavezno je čišćenje (toplom vodom i deterdžentom, uz obaveznu upotrebu gumenih rukavica) i dezinfekciju zidova i podova prostorija u koje je voda dospela tokom poplava.

Preporuke za saniranje uginulih životinja

U kontaminiranim područjima kao što su stočne pijace, farme, štale privatnih domaćinstava, uključujući transportna sredstva za sakupljanje uginulih životinja, posebno je važno sprovesti sanitarno-higijenske, sanitarno-tehničke i druge mere.

Sama sanacija podrazumeva tretiranje dezinfekcionim sredstvima lokacija sa kojih su uklonjeni leševi uginulih životinja i područja gde je došlo do izlivanja kanalizacije. Uklanjanje uginulih životinja vrši se u dogovoru sa ovlašćenim službama veterinarske inspekcije.

Pojava simptoma zaraznih bolesti

Simptomi zaraznih bolesti su: povišena telesna temperatura, slabost i malaksalost, bol u stomaku, nadimanje, dijareja, osip, povraćanje, tamna mokraća i žutilo beonjaka u slučaju žutice. U slučaju pojave simptoma, neophodno je obratiti se lekaru. Otvorene rane moraju biti očišćene i zaštićene gipsom ili zavojem kako bi se sprečila infekcija. Pridržavajte se preporuka lokalnih vlasti.

18:41

U Drvaru proglašeno stanje elementarne nepogode

U Drvaru je proglašeno stanje elementarne nepogode zbog poplava, klizišta i odrona, rekla je Srni načelnica opštine Dušica Runić.

"Veliki broj građana Drvara prijavio je štetu nastalu na krovovima, poplavljene objekte i kuće", kaže Runićeva.

Prema njenim rečima, situacija u Drvaru nije dobra.

"Poplavljen je deo sela Vrtoče - na lokaciji Zorica raskršće, Podbrina i Bastasi. Katastrofalno je stanje na delu regionalnog puta prema Glamoču. Voda nosi asfalt, prave se klizišta i odroni. Čak bujične vode probijaju kroz asfalt", istakla je Runić.

18:04

Broj nastradalih u poplavama i odronima popeo se na 20.

17:48

Oglasio se Vučević: Srbija se saoseća sa narodom BiH

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević uputio je danas saučešće predsedavajućoj Savetu ministara Bosne i Hercegovine Federacije Borjani Krišto i građanima povodom ljudskih žrtava u katastrofalnim poplavama koje su zadesile ovu zemlju.

"Srbija saoseća sa narodom Bosne i Hercegovine u ovim teškim trenucima. Nadam se da ćete naći snage i pružiti podršku onima koji su izgubili svoje najmilije, a povređenima želim brz oporavak. Srbija je uz vas i spremna da pruži svaku neophodnu pomoć.

U ime Vlade Republike Srbije, i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće porodicama nastradalih u katastrofalnim poplavama", navodi se u telegramu saučešća premijera Vučevića.

  • Pratite u našem LIVE blogu sve najnovije i najvažnije informacije

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: