Region 9

04.10.2024.

18:20

Uživo Užas: 20 mrtvih, Više od 40 nestalih! FOTO/VIDEO

Snažan ciklon zahvatio je region u kom se nalazi i Srbija. Najdramatičnije je u susednoj BiH gde, kako javljaju mediji, ima i mrtvih. Pogođeni su i zemljotresom. Takođe, vanredno je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Izvor: B92.net

Užas: 20 mrtvih, Više od 40 nestalih! FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Podeli:

Kako javljaju mediji u BiH, najteža situacija je u Jablanici, gde je najmanje petoro ljudi poginulo u poplavama i odronima. U to mesto na jugu BiH poslati su i spasioci, ali i vojska. Rano jutros pogodio ih je i zemljotres.

Takođe pod vodom su i delovi Crne Gore i Hrvatske, dok je Srbija na udaru jakih pljuskova.

Uživo

18:04

Broj nastradalih u poplavama i odronima popeo se na 20.

17:48

Oglasio se Vučević: Srbija se saoseća sa narodom BiH

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević uputio je danas saučešće predsedavajućoj Savetu ministara Bosne i Hercegovine Federacije Borjani Krišto i građanima povodom ljudskih žrtava u katastrofalnim poplavama koje su zadesile ovu zemlju.

"Srbija saoseća sa narodom Bosne i Hercegovine u ovim teškim trenucima. Nadam se da ćete naći snage i pružiti podršku onima koji su izgubili svoje najmilije, a povređenima želim brz oporavak. Srbija je uz vas i spremna da pruži svaku neophodnu pomoć.

U ime Vlade Republike Srbije, i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće porodicama nastradalih u katastrofalnim poplavama", navodi se u telegramu saučešća premijera Vučevića.

17:43

17:33

Radi se na raščišćavanju puta prema Jablanici

Upravo se radi na raščišćavanju puta prema Јablanici s južne strane na putu M-17, te od Prozor-Rame do Јablanice sa severne strane, kako bi pomoć što pre stigla do ugroženog stanovništva, izvestila je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Raščišćen je put prema Јablanici od Konjica. Sve raspoložive jedinice za puteve, vatrogasci, hitna pomoć i vojska su na terenu.

17:32

Nezvanično: Na području Donje Jablanice 40 osoba se vodi kao nestalo

Prema nezvaničnim informacijama sa terena na području Donje Јablanice 40 osoba se vodi kao nestalo.

Iako zvanične informacije za sada govore o najmanje 15 smrtno stradalih, strahuje se da je taj broj znatno veći. Najgore stanje trenutno je na području Donje Јablanice, gde se ekipa mostarskog portala Bljesak probila peške do mesta pogođenog poplavama i klizištima.

Na područjima pogođenim ovim nepogodama formiraju se spasilačke grupe koje, uz pomoć mehanizacije, započinju akciju pronalaska i spašavanja unesrećenih.

17:30

Potresan snimak iz Visokog

Dramatični snimci i fotografije spasavanja iz BiH dele se ceo dan društvenim mrežama, a poslednji snimak dolazi nam iz Visokog.

Hrabri vatrogasci spasli su danas mališana i njegovog deku u Visokom i to tako što su ga na ramenima nosili na bezbedno iz kuće koju je okružila bujica.

17:25

Apel sveštenika kod Jablanice: Trebaju nam voda i lekovi

Paroh u Obrimu sa sedištem u Kostanjici, don Marin Marić je za "Katolički tjednik" rekao da je situacija haotična.

"Od sinoć u 2 sata nemamo ni struje ni telefona. Najteže je što ljudi nemaju vodu. Sa planine Bokševice krenula su klizišta koja su nas potpuno odsekla od sveta. Još uvek nismo dobili nikakvu pomoć", rekao je on i apelovao na isporuku vode, lekova i agregata – onoga što im je u ovom trenutku najpotrebnije.

"Hvala Bogu, koliko ja znam, ovde nema žrtava. Međutim, neproverene informacije koje su do mene došle govore da ima stradalih u župi Podhum-Žitače, u Buturović Polju i Seonici", rekao je don Marin, napomenuvši da je u automobilu punio bateriju mobilnog telefona jer nije mogao drugačije izrazio je nadu da će im uskoro stići preko potrebna pomoć.
 

16:36

Doneta odluka: Raspoređuju se Oružane snage BiH

Predsedništvo BiH održalo je vanredne sednice na kojima su donesene odluke o raspoređivanju sredstava Oružanih snaga BiH na širem području Mostara i Konjica.

Tim odlukama odobreno je angažovanje inžinjerijskih jedinica, spasilačkih jedinica i helikoptera Oružanih snaga BiH, u cilju hitnog pružanja pomoći civilnim vlastima u reagovanju na elementarnu nepogodu – teške poplave i klizišta na širem području Mostara i Konjica.
 

16:25

U poplavama oštećena džamija
  • Pratite u našem LIVE blogu sve najnovije i najvažnije informacije

9 Komentari

Možda vas zanima

Poplave u BiH

uživo Užas: 20 mrtvih, Više od 40 nestalih! FOTO/VIDEO

Snažan ciklon zahvatio je region u kom se nalazi i Srbija. Najdramatičnije je u susednoj BiH gde, kako javljaju mediji, ima i mrtvih. Pogođeni su i zemljotresom. Takođe, vanredno je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

18:20

4.10.2024.

1 min

Podeli: