Region 26

04.10.2024.

23:48

Kataklizma u BiH; Broj žrtava porastao na 21; Izvučeno telo iz ruševina FOTO/VIDEO

Snažan ciklon zahvatio je region u kom se nalazi i Srbija. Najdramatičnije je u susednoj BiH gde, kako javljaju mediji, ima i mrtvih. Pogođeni su i zemljotresom. Takođe, vanredno je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Izvor: B92.net

Kataklizma u BiH; Broj žrtava porastao na 21; Izvučeno telo iz ruševina FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Kako su javili mediji u BiH, najteža situacija je u Jablanici, gde je najmanje petoro ljudi poginulo u poplavama i odronima. U to mesto na jugu BiH poslati su i spasioci, ali i vojska. Rano jutros pogodio ih je i zemljotres.

Takođe pod vodom su i delovi Crne Gore i Hrvatske, dok je Srbija na udaru jakih pljuskova.

Završeno

23:19

Muškarac izvučen iz ruševina

23:19

Pala noć, Jablanica u mraku

23:17

Identifikovano 11 žrtava u Jablanici

U Jablanici je do sada identifikovano 11 žrtava nastradalih u poplavama i klizištima koji su jutros pogodili ovo područje, potvrđeno je za "Avaz".

Jedno lice koje se nalazi u mrtvačnici nije za sada identifikovano.

Inače, na području Jablanice nastradalo je 16 osoba, a za više desetina ljudi, koji se vode kao nestali, se traga.

22:47

Saniranje štete

22:35

Oglasio se načelnik opštine Jablanica

Damir Šabanović, načelnik Opštine Jablanica oglasio se povodom razornih poplava u kojima je, prema poslednjim podacima, život izgubilo 17 osoba.

"Nažalost, veliki je broj nastradalih nakon olujne kiše, tragamo za nestalima… Porodicama nastradalih upućujem iskrene izraze najdubljeg saučešća i podrške. Od ranih jutarnjih sati, na terenu je veliki broj spasilaca i mehanizacije", naveo je on.

Rekao je kako daju sve od sebe da spasu ljude i objekte.

"Zahvaljujemo se svima koji se solidarišu sa stanovništvom Jablanice", napisao je Šabanović na društvenim mrežama.

22:35

Proglašeno stanje nesreće u Mostaru

Gradska uprava Grada Mostara proglasila je stanje prirodne i druge nesreće na području Drežnice, saopštila je kancelarija gradonačelnika ovog grada Marija Kordića.

Kako su istakli u obrazloženju, ova odluka donesena je zbog poplava i klizišta koja su, između ostalog, pogodila i ovaj deo Bosne i Hercegovine.

22:34

Pomoć ponudila i Crna Gora

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić izrazio je uverenje da će sve nadležne spasilačke službe Crne Gore hitno reagovati kako bi pomogle građanima u Federaciji BiH koje su pogodile poplave i odroni nakon obilnih padavina.

"Crna Gora ne zaboravlja pomoć koju je BiH, zajedno sa ostalim republikama bivše Jugoslavije, pružila našoj zemlji nakon razornog zemljotresa 1979. Poučeni ovim primerom, u ovom i budućem vremenu najvažnije je da iskažemo solidarnost, humanost i jedinstvo", poručio je Mandić na društvenoj mreži "Iks".

22:34

Raste broj žrtava

Na području Fojnice prema poslednjim informacija poginule su tri osobe, potvrđeno je za Kliks.ba iz civilne zaštite.

Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura nakon danas veoma teškog dana i obilaska poplavljenih područja kazao je da je dosta područja bez struje, ali i da su nažalost ugašena tri života.

"Najblaže rečeno stanje u ovim opštinama je alarmantno. Jutros od pola 3 sam bio na terenu sa policijskim službenicima, budili smo ljude, ne znajući šta će se dogoditi", kazao je Klisura.

21:15

CIK donela odluku: Pomeraju se izbori u poplavljenim područjima

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je večeras, nakon sastanaka sa relevantnim institucijama i odgovora nadležnih uprava civilne zaštite, donela zaključak prema kojem:

Sve izborne komisije osnovnih izbornih jedinica nastavljaju sa dostavom izbornog materijala biračkim odborima, u toku sutrašnjeg dana, u skladu sa unapred utvrđenim planovima, osim izbornih komisija u Federaciji BiH, i to: Jablanica, Konjic, Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Breza, Visoko, Prozor – Rama, Bihać i Grad Mostar, prenosi Avaz.

U vezi sa organizacijom izbora u ovim izbornim jedinicama ili pojedinim biračkim mjestima u ovim izbornim jedinicama, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će nakon dobijanja dodatnih informacija sa terena odlučiti o sjednici koja će se nastaviti sutra u toku dana", saopšteno je iz CIK-a.

21:07

Stanje sve teže: Naselja bez struje, vode i komunikacije

Među najugroženijima su naselja Trusina, Seonica i Sultići, koja se nalaze uzvodno od Buturović polja.

Kako piše Kliks, pozivajući se na informacije čitalaca, prvo je na udaru selo Seonica, do kojeg se trenutno ne može doći zbog poplavljenih puteva.

Situacija je izuzetno teška — naselja su ostala bez struje, vode i komunikacije, a na više mesta prekinut je i lokalni put do osnovne škole u ​​Seonici.

Poplava je odnela više automobila, mostova i domaćinstava, a područje Buturović polja jedno je od najteže pogođenih u ovom regionu.
 

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: