Region 4

04.10.2024.

13:09

Uživo Stigla je pretužna vest: Među stradalima i beba; Majci se bore za život; Raste broj mrtvih; Snimci su užasni

Snažan ciklon zahvatio je region u kom se nalazi i Srbija. Najdramatičnije je u susednoj BiH gde, kako javljaju mediji, ima i mrtvih. Pogođeni su i zemljotresom. Takođe, vanredno je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Izvor: B92.net

Stigla je pretužna vest: Među stradalima i beba; Majci se bore za život; Raste broj mrtvih; Snimci su užasni
B92.net

Podeli:

Kako javljaju mediji u BiH, najteža situacija je u Jablanici, gde je najmanje petoro ljudi poginulo u poplavama i odronima. U to mesto na jugu BiH poslati su i spasioci, ali i vojska. Rano jutros pogodio ih je i zemljotres.

Takođe pod vodom su i delovi Crne Gore i Hrvatske, dok je Srbija na udaru jakih pljuskova.

Uživo

13:21

BiH uputila javni poziv: Pomozite nam

Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto pozvala je članove Saveta ministara BiH da pripreme hitnu sednicu u vezi s pomoći stradalima u poplavama i sanaciji posledica, koja je u toku.

"Savet ministara BiH aktiviraće sve raspoložive mehanizme, uključujući i operativni centar EU", saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

Krišto je pozvala zemlje regiona i EU da pruže hitnu pomoć Bosni i Hercegovini.

Takođe je izjavljeno saučešće porodicama stradalih u katastrofalnim poplavama koje su pogodile delove Bosne i Hercegovine, kao i solidarnost sa svim ugroženim područjima.

13:20

Amidžić: Predložiću Savetu ministara izdvajanja sredstava za pomoć opštinama

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić najavio je da će predložiti Savetu ministara da se iz budžetske rezerve izdvoje sredstva kao pomoć opštinama u Federaciji BiH koje su pogodjene poplavama.
Amidžić je izrazio saučešće porodicama stradalih i dodao da saoseća sa svima koji su direktno pogođeni katastrofom.

"Verujem da ćemo svi zajedno naći snage da prebrodimo i ovu katastrofu koja nas je snašla, a Ministarstvo finansija i trezora BiH, na čijem sam čelu stavlja se na raspolaganje svima kojima je pomoć potrebna", rekao je Amidžić, prenelisu federalni mediji.

13:15

"Zatekli smo kataklizmu na terenu"

"Sve raspložive snage i spasioci su trenutno na terenu, činimo sve da spasimo ljude i objekte. Na desetine građana je zbog opasnosti evakuisano iz svojih domova, sada su na sigurnom. Nažalost, ima i smrtnih slučajeva ali mi te podatke ne objavljujemo. Ono što nam jedino daje nadu u ovom trenutku jeste činjenica da je kiša stala i da se situacija koliko-toliko stabilizuje", rekao je za RINU Dženadin Veladžić predsednik Gorske službe spasavanja BiH.

Poplave su osim u Jablanici zabeležene i na području Kiseljaka i Fojnice. "Zatekli smo kataklizmu na terenu. Pokrenuo se veliki broj odrona, kamene lavine, potopljene su kuće, objekti", dodaje Veladžić.

13:13

Kritično u Buturović Polju; Voda nosi kuće

Jedno od mesta koje je posebno pogođeno je Buturović Polje kod Konjica. Voda odnela 15 kuća. U mestu Seonica kod Buturović Polja bujične poplave nose sve pred sobom od jutros.

13:12

13:12

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu spreman da zbrine sve povređene

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kako kažu, spreman je da zbrine sve povređene i bolesne građane iz ugroženih područja.

"Shodno vanrednim okolnostima formiran je Krizni štab KCUS-a, reorganizovan je rad Klinika i službi, te su formirani pripravni timovi lekara i medicinskog osoblja za prijem i zbrinjavanje povređenih i bolesnih", navode iz KCUS-a.

13:11

13:06

Jedna žrtva u Fojnici

Prema informacijama koje je objavio portal Klix.ba, za sada je potvrđena i smrt jedne osobe na području Fojnice. Time je broj žrtava u poplavama u BiH porastao na 15.

13:02

Pretužna vest: među stradalima i beba; Za život majke se bore

Prema najnovijim informacijama u odronima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u Federaciji BiH do sada je potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dok je prijavljen nestanak desetina lica. Darko Juka iz Kriznog štaba HNK-a rekao je da se još ne zna tačan broj poginulih u poplavama u Jablanici.

Juka je rekao novinarima da je među poginulima i beba koja je prebačena u bolnicu u Mostaru, navodeći da se lekari bore da spasu život majke bebe.

Juka je rekao da je do sada prijavljeno i desetine povređenih, preneo je portal Klix.ba. "Proglašeno je stanje prirodne nesreće", naveo je Juka.

Prema nejgovim rečima, situacija u Jablanici je nešto stabilnija, a hitne službe su uspele da se probiju do te opštine.

"U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsečena od sveta", rekao je Juka, navodeći da su "urušene saobraćajnice, kao i nekoliko mostova na reci Drežanki.

Juka je istakao da su sve raspoložive snage na terenu - Civilna zaštita, policija, Gorska služba spasavanja i Crveni krst, kao i da susedni kantoni nude pomoć.

12:59

Vodostaj Zete raste iz minuta u minut, poplavljena i Podgorica

Jaka kiša pada u Crnoj Gori više od 10 sati. Najkritičnije je u pojedinim selima gde su se izlili bujični potoci, poplavljene su kuće, vodena stihija nosi improvizovane mostove, drva. Pojedina sela su odsečena od sveta.

"Na Žabljaku ima dosta poplavljenih domaćinstava, osim toga voda je prodrla i u benzisnke pumpe i markete. Sve ekipe su na terenu", potvrđeno je za RINU u Službi zaštite i spasavanja Žabljak.

U Podgorici su poplavljene brojne ulice, a saobraćaj se odvija otežano.

"Mi smo imali sinoć jednu intervenciju, drvo je palo u Zeti. Odmah je uklonjeno. Jutros smo imali intervenciju kada je poplavljen vrtić u Bloku 5. Za sada je situacija u Podgorici pod kontrolom", rekao je Zdravko Blećić komandir Službe zaštite i spasavanja Podgorica. 

Vodostaj reke Zete raste iz minuta u minut, izlila se reka Komarnica a lokalni put je zatvoren zbog bezbednosti.

  • Pratite na našem LIVE blogu sve najnovije i najvažnije informacije

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: