Region 0

03.10.2024.

13:57

Mađarska je poslata na sud

Evropska komisija odlučila je danas da uputi Mađarsku pred Sud pravde EU jer smatra da se njenim Zakonom o zaštiti suvereniteta, koji ima za cilj borbu protiv stranog mešanja, krši pravo EU.

Izvor: Tanjug

Mađarska je poslata na sud
Shutterstock/Thomas Thier-Hassler

Podeli:

Kako se navodi u saopštenju EK, ovim zakonom osniva se Kancelarija za zaštitu suvereniteta, koja ima zadatak da istražuje određene aktivnosti za koje se navodi da se sprovode u interesu druge države ili stranog tela, organizacije ili lica, a koje su "navodno podležne tome da naruše ili ugroze suverenitet Mađarske", kao i organizacija "čije aktivnosti korišćenjem stranih sredstava navodno utiču na ishod izbora ili volju birača".

Komisija je u februaru ove godine poslala zvanično obaveštenje Mađarskoj u kome je izrazila zabrinutost zbog zakona.

Nakon što je, kako se dodaje, Komisija utvrdila da je odgovor Mađarske nezadovoljavajući, ona je u maju 2024. poslala obrazloženo mišljenje u kojem je ponovila pritužbe u vezi sa, kako se tvrdi, "kršenjem osnovnih prava sadržanih u Povelji EU o osnovnim pravima, osnovnih sloboda unutrašnjeg tržišta i zakona EU o zaštiti podataka".

Iz Komisije navode da je Mađarska, u odgovoru na ovo mišljenje, tvrdila da se Zakonom o odbrani suvereniteta ne krši zakon EU i da su izražene zabrinutosti neosnovane.

"Nakon pažljivog procenjivanja odgovora mađarskih vlasti, Komisija ostaje pri vecini identifikovanih pritužbi, koje još uvek nisu rešene", saopštila je Komisija.

Mađarski parlament usvojio je 12. decembra 2023. godine Zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta s ciljem da se država odbrani od onoga što je vladajuća stranka Fides nazvala "neprimereno političko mešanje stranih lica ili grupa".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: