Region 0

02.10.2024.

22:34

Potop u komšiluku: Ulicama teku bujice VIDEO

Hrvatska će sve do vikenda biti na udaru Genovskog ciklona, zbog toga je vremenska prognoza za iduća tri dana vrlo loša, a u delovima zemlje očekuju se i vrlo obilne padavine koje su već zahvatile Istru.

Izvor: Jutarnji.hr

Potop u komšiluku: Ulicama teku bujice VIDEO
Shutterstock/ibnu alias

Podeli:

U riječkom području već su popodne bile zabeležene velike količine padavina, s više od 80 milimetara kiše, prema izvještajima IstraMeta. Najviše kiše, prema najnovijim informacijama, palo je u Krasici, gde je zabeleženo 137,4 milimetara padavina.

U Sv. Lovreču voda se sliva niz ulice, a kiša ne staje da pada. Istramet piše kako je na delovima totalni potop i da ima i poplava.

Zbog obilnih padavina veći vodostaj reka

Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i zaleđa, Gorskog kotara i Like upozorava na obilne padavine (iznad 150 mm) u narednih deset dana od kojih će se većina ostvariti do ovog vikenda.

Ukazano je i na značajnu mogućnost pojave velikih voda na Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i Savi, Muri i Dravi sledećih dana.

DHMZ-a upozorava i na velike vode sledećih dana za slivove Kupe, Une, Like i Gacke, Zrmanje, Krke i Cetine, ali i povećane dotoke Save, Mure i Drave. Prema aktualnim hidrološkim prognostičkim materijalima povećanje vodostaja na gornjoj Savi počinje od noćas do nedelje. Nizvodno od ušća Kupe i Une u Savu porast će biti sporiji, ali značajan jer će ove dve reke doneti velike količine vode. Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika, Gacka će doseći mere odbrane od poplava čiji će stupanj zavisiti od padavina. Mura i Drava bi na ulazu u Hrvatsku svoje maksimume mogle da dostignu u petak /subotu u nižim merama odbrane od poplava zavisno od količine padavina u Austriji i Sloveniji.

Moguće bujične poplave

Velika količina padavina u kratko vreme može prouzrokovati bujične i urbane poplave počevši od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Sa širenjem padavina danas, tokom sledeće noći i dana i mogućnost pojava bujica se širi na Liku, Dalmaciju i zaleđe. Poseban naglasak je stavljen na Gornju Dobru (Ogulin), Otuču (Gračac), Liku, Gacku, Zrmanju, Zadar i zadarsko zaleđe. Tokom noći s četvrtka (3. oktobra) na petak (4. oktobra) i u petak se takva mogućnost povećava i na području središnje i južne Dalmacije zbog razvoja padavina.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: