Region 2

02.10.2024.

21:33

U Sarajevu najavljena izložba povodom godišnjice napada na Izrael; Gradonačelnica reagovala, sve otkazano

Ambasada Izraela u BiH planirala je da u Sarajevu organizuje izložbu povodom prve godišnjice masakra koji su pripadnici Hamasa počinili 7. oktobra kako bi se podsetilo na taj zločin, ali su odmah po najavi organizatorima stigle pretnje i sve je otkazano.

Izvor: Index.hr

U Sarajevu najavljena izložba povodom godišnjice napada na Izrael; Gradonačelnica reagovala, sve otkazano
EPA/FEHIM DEMIR

Podeli:

Mediji u Bosni i Hercegovini danas su objavili informaciju o organizaciji izložbe 15. oktobra, uz pojašnjenje da će biti upriličen i prigodan prijem u elitnom hotelu Evropa u Sarajevu. Suorganizator je, uz Ambasadu Izraela, trebalo da bude predstavništvo Privredne komore Izraela u Bosni i Hercegovini, čije je sedište u Mostaru.

Odmah po objavljivanju vesti u medijima, na društvenim mrežama objavljeni su brojni pozivi na nasilje i protesti, a snažno se oglasila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Ona je već ranije zabranila da se, povodom državnog praznika Izraela prošle godine, organizuje svečani prijem u gradskoj kući, kao i da fasada te zgrade bude osvetljena bojama izraelske zastave.

Ovoga puta, Karić je reagovala objavom na Fejsbuku, napisavši da oseća obavezu da javno osudi "svaki čin koji jednostrano oslikava stradanje jednog naroda, a istovremeno ignoriše genocid u Gazi i tragediju kroz koju prolazi palestinski narod". Za nju bi podsećanje na žrtve Hamasovog terorističkog napada predstavljalo "moralni paradoks“ i provokaciju.

"Pozivam one koji su odlučili da ustupe prostor za ovu namenu da preispitaju svoju odluku," pretio je gradonačelniku SDP-a, koji je u septembru organizovao postavljanje spomenika žrtvama rata kojim dominira tenk u centru Sarajeva.

Ona je ranije odbila da dozvoli da se na spomeniku civilnim žrtvama koje su u ratu na Trebeviću u Sarajevu ubili odmetnuti pripadnici Armije BiH napiše ko je počinio ove zločine.

Nakon njene pretnje, rukovodstvo hotela Evropa saopštilo je da je otkazalo zakup sale u kojoj je trebalo da bude održana izložba i prijem ambasade Izraela. Objasnili su da to rade iz bezbednosnih razloga.

Sada kada smo preko medija saznali o čemu se radi, naravno da ćemo slediti uputstva službi bezbednosti i da smo otkazali događaj“, navodi se u saopštenju hotela, a prenosi portal Kliks.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: