Region 3

02.10.2024.

14:20

Podignut nivo bezbednosti: Spremaju napad na vojne objekte BiH?

Oružane snage BiH podigle su nivo sigurnosti u bezbednosno/vojnim objektima u zemlji zbog pretećih dojava koje su stigle juče u 15 sati.

Izvor: Klix.ba, Tanjug

Podignut nivo bezbednosti: Spremaju napad na vojne objekte BiH?
Ilustracija: Shutterstock/RA's Creative

Podeli:

Nakon toga, SIPA je uputila dopis svim policijskim agencijama i kompanijama koje se bave proizvodnjom naoružanja da pojačaju mere bezbednosti zbog mogućih napada, a posebno se odnose na kasarne i namenske industrijske objekte.

Prema najnovijim informacijama medija u BiH, preteći mejl, u kojem se preti terorističkim napadima na vojne i objekte namenske industrije u BiH, stigao je sa IP adrese iz Bugarske.

Većina pretećih mejlova proteklih dana koja je stigla na razne adrese u BiH takodje je, kažu, stigla preko domena iz Bugarske.

U toku su inspekcije kasarni i objekata vojne industrije širom zemlje kako bi se utvrdilo da li postoji realna opasnost. SIPA takođe intenzivno radi na pronalaženju IP adrese osobe koja je uputila prijetnju.

U obaveštenju se navodi da je od 02.10.2024. do daljnjeg zabranjen je ulazak vozilima koja dostavljaju hranu i vozilima brze pošte u krug objekata vojne industrije. Vozila preduzeća koja obavljaju poslove u okviru prostorija moraju se detaljno pregledati pre svakog ulaska i izlaska.

Prošle sedmice bilo je izvještaja o podmetnutim bombama u nekoliko zgrada, uključujući sarajevski aerodrom, tržne centre u Sarajevu i mnoge škole.

Helez naredio uvođenje povišenih mera bezbednosti

Ministar odbrane u Savetu ministara BiH Zukan Helez izjavio je danas da je zbog eskalacije ratnih dešavanja na Bliskom istoku i u Ukrajini, a s tim u vezi i potencijalnim refleksijama na BiH, naredio uvođenje povišenih mera bezbednosti u vojnim objektima.

"Nažalost, svedočimo eskalaciji ratnih dešavanja na Bliskom Istoku i u Ukrajini. S tim u vezi, potencijalnim refleksijama na Bosnu i Hercegovinu, naredio sam da se uvedu povišene mere osiguranja za objekte komandi, jedinica, objekata i skladišta naoružanja i municija u sastavu Oružanih snaga BiH u cilju zaštite personalna, objekata i materijalnih sredstava Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH", napisao je Helez na Fejsbuku.

Pojasnio je da su ove mere preventivnog karaktera i biće na snazi do daljnjeg.

"Građani u Bosni i Hercegovini ne treba da strahuju, sigurnosna situacija u našoj zemlji je stabilna i nema nikakvih informacija ni naznaka da će doći do njenog narušavanja. Povišene mere obezbedjenja se isključivo odnose na vojne objekte", naveo je Helez.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: