Region 0

02.10.2024.

12:17

Zaraženi norovirusom: Više od 20 dece završilo u bolnici

Više od 20 učenika jedne škole iz Dalmacije zarazili su se norovirusom na višednevnom izletu na severu Hrvatske, prenose danas hrvatski mediji.

Izvor: Tanjug

Zaraženi norovirusom: Više od 20 dece završilo u bolnici
hxdbzxy/Shutterstock

Podeli:

Iz varaždinske policije potvrđeno je portalu Indeks (Index) da je noćas veći broj dece završio u Opštoj bolnici Varaždin. Reč je o učenicima osmog razreda, navodi portal pozivajući se na svoja saznanja.

"Istragu je preuzeo Zavod za javno zdravstvo, koji će utvrditi radi li se o trovanju, virozi ili nečem trećem", kazali su kratko iz policije.
Iz varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo su odgovorili da je reč o zarazi virusom.

"Na pedijatrijskom odeljenju OB Varaždin noćas su primljena i obrađena deca zbog probavnih smetnji. Odmah nakon prijema prijave o događaju na lokaciju je upućen epidemiološki tim Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije sa sanitarnom inspekcijom", naveli su.

U toku je epidemiološki uviđaj i obrada obolelih, zaposlenih i samog objekta.

"Prema kliničkoj slici i prvom mikrobiološkom nalazu dobijenom molekularnom metodom dokazan je norovirus, tako da se radi o norovirusnoj infekciji kod dece. Dalje postupanje i obrada usmerava se prema ovoj etiologiji", kazali su iz varaždinskog ZJZ-a.

Norovirus je vrlo zarazan virus koji je uzrok gastroenteritisa, upale želuca i creva. Glavni simptomi su povraćanje, proliv, mučnina i bolovi u trbuhu, a ponekad i groznica.

Norovirus se lako širi preko kontaminirane hrane, vode, predmeta ili direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Iako simptomi obično traju kratko, nekoliko dana, virus može biti opasan za decu, starije osobe i osobe oslabljenog imuniteta zbog rizika od dehidracije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: