Region 4

02.10.2024.

8:36

"Smrtonosni tovar" za Izrael opasno je blizu Srbije; Hitno reagovano: Sprečite ga

Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal upozorila je da "Crna Gora i Slovenija moraju da spreče da u njihove luke pristane brod za koji se veruje da nosi eksplozive za Izrael".

Izvor: Glas Amerike

"Smrtonosni tovar" za Izrael opasno je blizu Srbije; Hitno reagovano: Sprečite ga
EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Podeli:

Reč je o brodu "Katrin", koji plovi pod portugalskom zastavom, a prema podacima specijalizovanog sajta za pomorsku plovidbu www.marinetrafic.com brod bi po rasporedu trebalo da uplovi u Luku Bar u četvrtak 3. oktobra.

Crnogorsko Ministarstvo pomorstva saopštilo je za Glas Amerike u utorak da nema zvaničnu najavu za uplovljavanje broda "Katrin" u Luku Bar.

Lokalni mediji javili su, pozivajući se na pouzdane izvore, da brod sa eksplozivom neće uploviti u barsku luku, već će navodno pristati u luku Ploče u Hrvatskoj, što nije zvanično potvrđeno.

Amnesti internešnal navodi da "prema namibijskoj vladi i portugalskom ministru spoljnih poslova, teret broda 'Katrin' uključuje eksploziv namijenjen Izraelu".

"Vlasti Namibije odbile su da dozvole brodu da uđe u njihovu glavnu luku u avgustu, pozivajući se na informaciju brodskog operatera da teret broda uključuje osam kontejnera RDKS Hekogen eksploziva za Izrael. Saopštenja kabineta slovenačkog premijera i portugalskog ministra spoljnih poslova ukazuju da brod ide ka Crnoj Gori i slovenačkoj luci Kopar, gde će iskrcati svoj teret. Nejasno je kako će tovar nakon toga stići do Izraela", saopštio je Amnesti internešnal.

Oni, takođe, navode da je šefica slovenačkog ogranka Amnesti internešenela Nataša Posel, saopštila da "smrtonosni teret za koji se veruje da se nalazi na brodu ‘Katrin’ ne sme da stigne do Izraela, jer postoji jasan rizik da bi takav teret doprineo činjenju ratnih zločina nad palestinskim civilima".

"Namibija je s pravom ispunila svoje međunarodne obaveze tako što je osigurala da ‘Katrin’ ne prenese vojni teret u Izrael kroz luku te države. Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i izbegnu omogućavanje nezakonitog transfera", dodala je ona, navodi Amnesti Internešnal.

Međunarodno humanitarno pravo, naglašava AI, "zabranjuje svim državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinelo činjenju ratnih zločina ili drugih teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: