Region 1

01.10.2024.

15:56

Zelenski nam dolazi u komšiluk, a grad koji su odabrali "nije slučajan"

U Dubrovniku će se 9. oktobra, u organizaciji Kancelarije predsednika hrvatske vlade održati samit zemalja jugoistočne Europe za podršku Ukrajni.

Izvor: Jutarnji list

Zelenski nam dolazi u komšiluk, a grad koji su odabrali "nije slučajan"
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Podeli:

Na samit, kako nezvanično saznaje Dubrovački vijesnik, dolazi i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Iako još uvek nema detalja o ovom događaju, u Dubrovniku se očekuju čelnici svih zemalja evropskog jugoistoka, kao i najviši zvaničnici EU. Dalje se navodi da bi Zelenski tom prilikom trebalo da poseti i simbol odbrane Dubrovnika u Domovinskom ratu, tvrđavu Imperijal na Srđu u kojoj se nalazi i Muzej Domovinskog rata.

Kako je tokom boravaka u SAD-u za televiziju Blumberg rekao hrvatski premijer Andrej Plenković, cilj je da se u Dubrovniku pokaže solidarnost i puna podrška Ukrajini i to zemalja koje imaju istorijske veze s ukrajinskim narodom.

"Želimo da ih podržavamo u njihovim naporima za slobodu i teritorijalnu celovitost, ali jednako tako želimo da vidimo kako možemo da osiguramo da ukrajinska ekonomija funkcioniše dobro u okolnostima koje su često vrlo teške", rekao je za Blumberg predsednik hrvatske Vlade potvrdivši održavanje samita koji je najavio početkom septembra kada je posetio Kijev.

Kako prenosi Jutarnji list, odabir Dubrovnika za održavanje ovog samita nije slučajnost, jer taj grad, kako navode predstavlja simbol stradanja Hrvatske u agresiji u Domovinskom ratu, a potom i je i simbol uspešne odbrane malobrojnih branioca naspram tada jedne od najvećih evropskih vojnih sila ali i brze posleratne obnove.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: