Region 3

30.09.2024.

19:30

Orban pobesneo

Mađarski premijer Viktor Orban zapretio je Evropskoj uniji.

Izvor: Index.hr

Orban pobesneo
Profimedia

Podeli:

"Ako Brisel ostane pri svojoj odluci da nas kazni, dobiće šta želi", rekao je mađarski premijer, pozivajući se na prethodnu odluku Suda Evropske unije da kazni Budimpeštu s 200 miliona evra zbog kršenja evropskih pravila o azilu.

"Migrante koji lupaju na vrata Mađarske dovešćemo na glavni trg u Briselu", najavio je.

Mađarska vlada je još krajem avgusta došla na ideju da svakom migrantu koji pokuša da uđe u zemlju da kartu u jednom smeru do Brisela. 

Presuda iz juna prisilila je Budimpeštu da usvoji politiku "bez zadržavanja" prema izbeglicama, što znači da ne može da zadrži tražioce azila u "tranzitnim zonama" nalik zatvorima. 

"Morali su da slede mađarski primer"

Gradonačelnik Brisela i drugi belgijski zvaničnici oštro su osudili predlog Budimpešte, nazvavši ga "provokacijom koja je u suprotnosti s evropskim obvezama". Međutim, Orban insistira na tome da je presuda Suda Evropske unije nepravedna, pogotovo jer zemlje zapadne Evrope pooštravaju vlastite granične kontrole.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: