Region 5

27.09.2024.

14:52

Ovaj čovek je pobesneo; "Je'l to uslov za ulazak u EU? E onda – ne, hvala!"

Premijer Severne Makedonije ljutito je reagovao na izveštaje da je težnja njegove zemlje za ulaskom u EU naišla na novu prepreku zbog spora sa susednom Bugarskom.

Izvor: Index.hr

Ovaj čovek je pobesneo; "Je'l to uslov za ulazak u EU? E onda – ne, hvala!"
Shutterstock/Andrey_Kuzmin

Podeli:

Premijer Hristijan Mickoski poručio je da Brisel želi da "naređuje" šta bi Severna Makedonija trebalo da čini pa je sugerisao da neće prihvatiti dalje odlaganje pregovora o članstvu.

Njegov istup dolazi nakon što su se pojavili izveštaji da je us redu na sastanku u Briselu odlučeno da se nastavi s procesom pridruživanja susedne Albanije, nezavisno od  Severne Makedonije.

Do sada su se te dve zemlje zajedno kretale na evropskom putu. Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero odbila je da potvrdi da su pregovarački putevi Albanije i Severne Makedonije razdvojeni, ali je priznala da su dve zemlje podjednako blizu početku pregovora.

"Naš stav je vrlo jasan, Komisija se raduje početku pregovora... što je pre moguće s Albanijom, a sa Severnom Makedonijom nakon što ispuni relevantne kriterijume", rekla je ona.

Severna Makedonija je, podseća Index, podnela zahtev za članstvom još 2004., a status kandidatkinje dodeljen joj je sledeće godine.

Severna Makedonija se s Bugarskom spori oko balkanske istorije, jezika i kulture, podseća Asošiejted pres.

Kako bi izašla iz slepe ulice, prethodna vlada levog centra u Skoplju prihvatila je bugarski zahtev da se u Ustav Severne Makedonije unese spominjanje bugarske etničke manjine.

Međutim, nije imala parlamentarnu većinu da izvrši tu promenu, a nova konzervativna vlada pod vođstvom Mickoskog kaže da će izmeniti ustav samo ako Bugarska prvo odobri članstvo Severne Makedonije u EU.

Mickoski je rekao da je nepravedno povezivati ​​izglede njegove zemlje za ulazak u EU sa zahtevima Bugarske. "Za mene je ovo naređivanje. Ako je to uslov za pregovore, onda ću u Briselu reći - ne, hvala!" naglasio je.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: