Region 0

26.09.2024.

11:03

Nova država u regionu Srbije! Deo javnosti besan: Ovo je bez presedana; Predsednik Baba Mondi?

Kada je objavio svoj plan za stvaranje suverene države za šiitski sufijski Bektaški red u glavnom gradu Albanije, Tirani, premijer Edi Rama izazvao je oštre reakcije dela javnosti.

Izvor: Blic, Dojče vele

Nova država u regionu Srbije! Deo javnosti besan: Ovo je bez presedana; Predsednik Baba Mondi?
Depositphotos/sashr

Podeli:

Kako piše Dojče vele, a prenosi Blic, na Generalnoj skupštini UN-a, Rama je rekao da će suverena enklava biti “novo središte tolerancije i miroljubivog suživota“.

Reč je o Bektaškom redu, koji ima svoje sedište u Albaniji od 1929. Godine, a Albanska vlada planira da pretvori 27 hektara zemlje u istočnoj Tirani u mikrodržavu pod nazivom Suverena država Bektaškog reda, koja će imati svoje granice, pasoše i upravu.

Za vođu Bektaškog reda, Edmonda Brahimaja, koga njegovi sledbenici zovu Baba Mondi, ovo je "izvanredna inicijativa" koja će najaviti novu eru svetske verske tolerancije i promovisanja mira.

"Bektaški red, koji je poznat po svojoj poruci mira, tolerancije i verskog sklada, dobiće suverenitet poput Vatikana, što će nam omogućiti autonomno upravljanje sa verskog i administrativnog stanovišta", stoji u njihovom saopštenju.

Stručnjaci i javnost kažu da nisu imali nikakve informacije o vladinom planu, pa je za njih odluka stigla iznenada.

Besnik Sinani, naučnik u Centru za muslimansku teologiju na Univerzitetu u Tibingenu i suosnivač Instituta Konak sa sedištem u Tirani, za Dojče Vele kaže da je odluka "slučaj savremenog verskog inženjeringa bez presedana".

Dodaje da albanska vlada nije ponudila nijedan uverljiv argument koji bi opravdao takav potez. Albert Rakipi, predsednik Albanskog instituta za međunarodne studije, tvrdi da ovo nije samo pitanje o kojem vlada odlučuje.

"Iako se ne radi o uspostavljanju države u klasičnom smislu, sa određenim stanovništvom, teritorijom, institucijama poput vojske, policije, birokratije, sudova, poreske uprave i drugih detalja vezanih za unutrašnji suverenitet, odluka će biti u rukama parlamenta", rekao je za Dojče Vele.

Postoji neizvesnost oko toga kako će biti priznat suverenitet enklave. Albanski ustav navodi da je "Republika Albanija jedinstvena i nedeljiva država". Da bi se to promenilo, bila bi potrebna izmena ustava, koju bi trebalo da odobri većina od 94 glasa, odnosno dve trećine svih poslanika u parlamentu.

Albanija se dugo smatrala zemljom verskog sklada i tolerancije. Džamije i crkve često stoje u neposrednoj blizini jedna druge, a međureligijski brakovi su dobro prihvaćeni u društvu. Prema informacijama iz 2023. godine, oko 50 odsto Albanije su muslimani, od kojih deset odsto čine pripadnici Bektaškog reda. Rimokatolici i pravoslavci čine većinu ostatka stanovništva. Rakipi ne misli da će to imati negativan efekat na ravnotežu među verskim zajednicama u Albaniji, jer je zajednica Bektaškog reda kroz istoriju služila kao most jedinstva i saradnje između muslimana i hrišćana.

"Mislim da je to dobra inicijativa, posebno za promovisanje tolerancije, kulture saradnje i suživota, u kontekstu dramatičnih događaja kao što je sukob na Bliskom istoku", rekao je za Dojče Vele.

Međutim, muslimanska zajednica Albanije rekla je da inicijativu smatra “opasnim presedanom za budućnost zemlje“ i naglasila da je ona jedini zvanični predstavnik islama u zemlji.

"O ovoj inicijativi, za koju smo saznali putem medija, nije razgovarano sa verskim zajednicama, koje su za takve slučajeve osnovale posebnu instituciju koju hvale sve zapadne zemlje, a to je Međureligijski savet Albanije", saopštili su.

Besnik Sinani veruje da će plan uticati na međureligijske odnose u Albaniji, jer smatra da trenutno nema situacije u zemlji koja bi opravdala takvu odluku.

"Ako se realizuje, verovatno će poremetiti istorijske odnose između vere i države u Albaniji, koji su uspostavljeni prema viziji osnivača, od kojih su mnogi bili pripadnici Bektaškog reda", objašnjava za Dojče Vele.

Brojni stručnjaci su zabrinuti da bi ovaj potez mogao dovesti do toga da zemlja bude označena kao "islamska država". Albert Rakipi naglašava da Albanija ne planira osnivanje islamske države u svom glavnom gradu.

"Islamska država je druga stvarnost sa teorijske i praktične tačke gledišta. Nisu sve države čije stanovništvo čine muslimani islamske države. U islamskoj državi, organizaciona ideologija za državu je vera, a u većini slučajeva takođe služi kao organizaciona ideologija društva", tvrdi za Dojče Vele.

Sinani odgovara da se moraju prisetiti kako je albanska vlada bila uključena u razne političke tenzije na globalnom nivou i na verskoj osnovi. Bektaški red insistira na tome da, uprkos skepticizmu, "nova država neće imati nikakav cilj osim duhovnog vođstva".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: