Region 0

24.09.2024.

12:35

Vanredni izbori u Podgorici: Kampanje u "slabom finišu"

U nedelju, 29. septembra u Podgorici će biti održani vanredni izbori za gradski Skupštinu glavnog grada Crne Gore, na kojima će učestvovati 13 izbornih lista, a 58 odbornika biraće 145.724 Podgoričana sa pravom glasa.

Izvor: Tanjug

Vanredni izbori u Podgorici: Kampanje u "slabom finišu"
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Podeli:

Do pada vlasti u Podgorici je došlo nakon raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad i izlaska iz stranke šefa države Jakova Milatovića, koji je bio jedan od njegovih osnivača.

Milatović je PES napustio zbog neslaganja sa premijerom i liderom pokreta Milojkom Spajićem. Tako su do juče praktično saveznici na predstojećim vanrednim podgoričkim izborima Milatović i Spajić postali glavni takmaci u borbi za vlast u najvećem crnogorskom gradu.

Analitičari podgoričke izbore smatraju važnim i vide ih kao svojevrsni test za eventualne vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori, koji bi se, prema nekim procenama, mogli dogoditi, zbog i dalje izražene političke nestabilnosti u zemlji i potpunog izostanka kohabitacije.

Na podgoričkim izborima nastupiće izborne liste aktuelnog premijera Spajića, ali i predsednika države Milatovića, zatim dvojice bivših premijera, nekolicine bivških i sadašnjih ministara i članova Vlade, ali i grupe građana.

Prethodni izbori za skupštinu glavnog crnogorskog grada održani su u oktobru 2022, kada je posle skoro tri decenije Demokratska partija socijalista na čelu sa tadašnjim liderom i bivšim predsednikom Milom Đukanovićem izgubila vlast najpre na nivou države dve godine ranije, a potom i u najvećem crnogorskom gradu na talasu opštih promena u državi.

Crna Gora ima oko 633.000 stanovnika, a samo u Podgorici živi oko 180.000 ljudi, prema popisu iz 2023. Milatović i Spajić su u politiku ušli kao ministri u Vladi premijera Zdravka Krivokapića, koga je nakon izbora u avgustu 2020. godine iznedrio tadašnji Demokratski front, koji su činili Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promene.

Krivokapić se na tadašnjim izborima našao na čelu izborne liste DF-a, koje mu je ustupio lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Nakon što je Krivokapićevoj vladi, u februaru 2022. izglasano nepoverenje, Spajić i Milatović su osnovali Pokret Evropa sad, nazvanom po istoimenom ekonomskom programu.

Uoči podgoričkih izbora Milatović je sa nekolicinom odbornika u podgoričkoj skupštini napravio "Pokret za Podgoricu - Jakov Milatović" i dogovorili su zajedničko delovanje sa GP Ura bivšeg premijera Dritana Abazovića i Pokretom za promene, bivšeg člana Demokratskog fronta, koji predvodi Nebojša Medojević.

Osim Spajićevog Pokreta Evropa sad, koji će na izborima u Podgorici nastupiti u koaliciji sa Demokratama Alekse Bečića, za vlast u Glavnom gradu Crne gore boriće se, između ostalih, i koalicije Milatovića, Abazovića i Medojevića, kao i DPS u čijoj je predizbornoj kampanji učestvovao i bivši predsednik i lider te stranke Milo Đukanović.

Jedna od 13 lista je i koalicija "Za budućnost Podgorice - grad svih nas", čije okosnice su Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića.

Izborna kampanja uoči vanrednih izbora u Glavnom crnogorskom gradu i u samom finišu je, po oceni analitičara, "bez energije i kreativnosti", a obećanja nosilaca lista se uglavnom prepliću.

To su, između ostalog, povećanje broja gradskih autobusa i češće gradske linije, hiljade novih parking mesta, izgradnja istočne tribine gradskog stadiona, pošumljavanje grada i njegovo efikasnije čišćenje.

Najavljuje se izgradnja šetališta uz Moraču, besplatan gradski prevoz i vrtići, besplatna užina u školama za osnovce, produžetak dnevnog boravka u školama...

Osim u Podgorici, istog dana će biti održani i izbori u Opštini Kotor, a 17. novembra i ponovljeni izbori u Budvi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: