Region 0

23.09.2024.

11:36

Đukanović saslušan u tužilaštvu; Obaveštajci mu rekli da se sprema atentat?

Bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović odgovarao je u Specijalnom državnom tužilaštvu, u svojstvu svedoka, na pitanja tužioca o svojim saznanjima da se na njega navodno priprema atentat, pišu podgoričke Vijesti.

Izvor: Beta

Đukanović saslušan u tužilaštvu; Obaveštajci mu rekli da se sprema atentat?
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Iz kancelarije bivšeg predsednika Crne Gore potvrdili su Vijestima da je Đukanović prošlog četvrtka pred specijalnim tužiocem pričao o svojim saznanjima.

"Dao je iskaz u svojstvu svedoka na temu pripreme atentata na njega i predočio specijalnom tužiocu svoja saznanja", kazali su iz kancelarije.

Đukanović je u prvoj polovini jula ove godine obavestio crnogorske nadležne organe da je dobio informaciju da se na njega priprema atentat.

"Raniji predsednik je dobio navedenu informaciju od određenih međunarodnih zvaničnika iz obaveštajne zajednice i sa tom informacijom upoznao je državne organe", odgovoreno je letos Vijestima iz Đukanovićeve kancelarije.

Izvor blizak Đukanoviću rekao je tada Vijestima da ga je visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova obavestio da organizovana kriminalna grupa iz jedne susedne zemlje navodno planira da izvrši atentat zbog čega je on obavestio nadležne o svojim saznanjima.

U prvim danima stigle su informacije iz Uprave policije, koja je tvrdila da nije upoznata sa ovim podatkom, te da ih o tome nije obavestio ni bivši predsednik Crne Gore, ali ni međunarodni zvaničnici iz obaveštajne zajednice, kao ni Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB).

ANB je 13. jula popodne obavestila Upravu policije da su dobili operativni podatak da se navodno sprema ubistvo bivšeg šefa države i Demokratske partije socijalista, a tu informaciju su, kako su naveli, dobili tri dana pre nego što su upoznali kolege u policiji.

Izvor Vijesti iz tajne službe tada je potvrdio da je Agencija sa partnerskim službama proveravala i istraživala taj operativni podatak, te da zbog međunarodnih provera nisu odmah obavestili Upravu policije da je moguće ugrožena bezbednost Đukanoviću.

Đukanoviću je UP odmah pojačala policijsku zaštitu, koja mu je letos bila smanjena - UP jedno vreme nije preko dana čuvala stan bivšeg šefa države.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: