Region 4

21.09.2024.

10:54

"Dan D": Orban spreman za katastrofu FOTO/VIDEO

Budimpešta se priprema za vrh vodenog talasa na Dunavu, što je navaljeno za večeras, a gradonačelnik Gergelji Karačoni izjavio je da je grad potpuno spreman za odbranu od poplava.

Izvor: Tanjug

"Dan D": Orban spreman za katastrofu FOTO/VIDEO
EPA-EFE/ZOLTAN FISCHER HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Podeli:

Premijer Mađarske Viktor Orban jutros je sa ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom obišao obalu Dunava u Budimpešti. Orban je, nakon sastanka operativnog štaba za zaštitu od poplava, na konferenciji za novinare rekao da je Mađarskoj ostalo "još pet teških dana" odbrane od poplava, prenosi portal Index.hu.

EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT

Prema njegovim rečima, Dunav bi danas mogao da dostigne vrhunac u Budimpešti, a pažnja će potom biti usmerena na naselja nizvodno od glavnog grada. Orban je dodao da su vodostaji ostali ispod nivoa poplava iz 2013. godine, a da se mere zaštite sprovode "mirnim i postojanim tempom".

On je dodao da dugotrajno plavljenje opterećuje brane, što povećava rizik od curenja, zbog čega nadležni danonoćno obilaze deonice zaštitnih linija. Odbrana od poplava u petak u Mađarskoj je izvedena na dužini od 755 kilometara, za kilometar više nego prethodnog dana, navodi agencija MTI.

Ciklon Boris doneo je obilne padavine centralnoj Evropi, koje su izazvale poplave u kojima su do sada poginule 24 osobe.

EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: