Region 1

20.09.2024.

15:56

Panika u komšiluku: Stiže vodeni talas, uvode se vanredne mere

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković predstavio je u petak na sednici Vlade izveštaj o pripremi i provođenju mera odbrane od poplava u akvatoriju Dunava, najavljujući da će talas vode u Hrvatsku stići u sredu.

Izvor: Jutarnji.hr

Panika u komšiluku: Stiže vodeni talas, uvode se vanredne mere
Profimedia/Crespi/Bergamo, Bergamo/ Italy

Podeli:

"Vodeni talas je 300 rečnih kilometara od Hrvatske. Potvrđuju se prognoze kolega iz Mađarske da će sutra vršno opterećenje u Budimpešti biti na nivou od oko 840 centimetara", rekao je Đuroković.

Nivo vode ne bi trebalo da poraste više od 850 centimetara, što je 40–50 centimetara niže u odnosu na poplavu iz 2014. godine. Vodeni talas dolazi iz Mohača, a vršno opterećenje stiže u sredu 25. septembra, rekao je Đuroković.

"Od vikenda ćemo imati vodostaj koji će prelaziti nivo od +650 centimetara, kada se uvode vanredne mere odbrane od poplava. Imali smo dovoljno vremena, pregledani su svi zaštitni vodni objekti, uspostavljena stalna dežurstva, proverena sva oprema u skladištima, održane su i sednice sa sedištima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije”, rekao je Đuroković.

Pored pripadnika Civilne zaštite i HGSS-a, za potrebe hitnih intervencija u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji u pripravnosti će biti 300 vojnika.

"Na pripremi odbrane radi 300 ljudi, zatvoreni su svi usisni, ispusni objekti, propusti sa saobraćajnica, pokošeno oko 50 kilometara dunavskog i 30 kilometara dravskog nasipa, ojačani delovi nasipa, podeljeno 10.000 vreća građanima", rekao je Đuroković.

Do nedelje će biti završeni svi pripremni radovi, a potom sledi samo kontrola nasipa, koji će se kontinuirano pratiti da ne dođe do pucanja.

Ministarka zaštite životne sredine i zelene tranzicije Marija Vučković istakla je da su svi nasipi projektovani i izgrađeni tako da mogu primiti i veći vodeni talas od onog koji dolazi i odoleti mu. Ona je istakla da je u proteklih osam godina u smanjenje rizika od poplava uloženo više od 450 miliona evra, a godišnje se u sistem održavanja uloži i do 100 miliona evra.

"Posle poplava u maju 2023. godine analizirali smo aktivnosti svih nosilaca odbrane od poplava. Uveren sam da će sistem domovinske bezbednosti i ovoga puta pokazati svoju efikasnost, otklanjajući ili minimizirajući eventualnu štetu, sa posebnim akcentom na maksimalnu bezbednost stanovnika“, rekao je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Tomo Medved.

"U pomoć su spremne tri čete, svaka sa po 100 pripadnika Hrvatske vojske, a na terenu će imati amfibijska vozila, čamce, utovarivače", izjavio je ministar odbrane i potpredsednik Vlade Ivan Anušić.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: