Region 0

20.09.2024.

13:05

Orban: "Još šest dana..."

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da će, imajući u vidu prognozu vremena, povišena pripravnost u odbrani od poplava morati da ostane na snazi još šest dana, do sledećeg četvrtka.

Izvor: Tanjug

Orban: "Još šest dana..."
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Podeli:

Orban je na konferenciji za medije pohvalio službe koje rade na zaštiti od poplava, navodeći da je angažovan značaj broj volontera i da je koordinacija između države i opštinskih tela civilne zaštite do sada tekla glatko, prenosi MTI.

"Možemo sada da kažemo: ne dešava se ništa što nismo ranije videli i ne postoji opasnost koju nismo makar jedanput već izbegli", rekao je mađarski premijer. On je dodao da je situacija ozbiljna, ali da "nema potrebe za žurbom" i da će "sve biti u redu" ako tokom vikenda svako ostane tamo gde treba da bude.

Dunav, čiji je vodostaj trenutno iznad osam metara, tokom vikenda bi mogao da dostigne vrhunac u Budimpešti, pokazuju prognoze meteorologa.

U Mađarskoj, koja se bori sa poplavama nakon što je ciklon Boris izazvao obilne padavine na području centralne Evrope, situacija je najkritičnija u selu Kismaroš, gde meštani već koriste čamce na ulicama, dok se stanovništvo grada Baja sprema za najveću poplavu u poslednjih 11 godina, prenosi portal Index.hu.

Najgore poplave koje su centralnu Evropu pogodile u poslednje dve decenije zahvatile su delove Poljske, Češke, Rumunije, Austrije i Slovačke i odnele najmanje 24 života.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: