Region 0

19.09.2024.

21:50

Orban razotkrio EU: "Da smo ih čekali bili bismo do grla u vodi"

Mađarski premijer Viktor Orban danas je izrazio sumnju da će Mađarska dobiti pravovremenu pomoć Evropske unije zbog poplava koje su pogodile tu zemlju i nekoliko drugih država centralne i istočne Evrope.

Izvor: Tanjug

Orban razotkrio EU: "Da smo ih čekali bili bismo do grla u vodi"
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL MAXPPP OUT

Podeli:

Kako je objasnio Orban, svaka zemlja članica EU može, nakon obaveštenja, samostalno da aktivira mehanizam predviđen za vanredne situacije, što je Mađarska prethodno uradila, prenosi Politiko.

''Kada se završe ove komplikovane briselske procedure, a da ne budemo kažnjeni tako što nećemo dobiti pomoć koju zaslužujemo, jer su sve to upitnici u Briselu, onda ćemo dobiti pomoć (EU)'', ocenio je Orban, odgovarajući na pitanje novinara o ponudi predsednice EK Ursule fon der Lajen da pomogne zemljama pogođenim poplavama.

Ranije ove nedelje, evropska služba za hitno mapiranje Kopernikus je, na zahtev Budimpešte, počela da pruža praktične satelitske snimke poplava u Mađarskoj. Orban je ove nedelje objavio da je odložio svoje međunarodne obaveze dok poplave ne prođu, uključujući debatu Evropskog parlamenta o mađarskom predsedavanju EU.

Danas se Dunav izlio iz korita u centru Budimpešte i počeo da plavi nasipe. U Budimpešti se vrhunac poplavnog talasa očekuje u subotu, voda će porasti na 840 cm, što je 51 cm ispod nivoa poplava iz 2013. godine.

Najgore poplave koje su centralnu Evropu pogodile u poslednje dve decenije zahvatile su delove Poljske, Češke Republike, Rumunije, Austrije, Mađarske i Slovačke, pri čemu su poginule najmanje 24 osobe.

U Mađarskoj nema prijavljenih žrtava. Istovremeno, snažne oluje sada prete Italiji, gde je pronađeno telo jednog vatrogasca koji je nestao u poplavi. Za veći deo Italije izdata su upozorenja na jaku kišu, vetrove i poplave, a danas je u regionu Emilija-Romanja evakuisano 1.000 ljudi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: