Region 0

17.09.2024.

13:24

Orban u Severnoj Makedoniji?

Mađarski premijer Viktor Orban posetiće Severnu Makedoniju do kraja ovog meseca, najavio je ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Severne Makedonije Timčo Mucunski.

Izvor: Beta

Orban u Severnoj Makedoniji?
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

On je, u intervjuu za emisiju "360 stepeni", koja se emituje na javnom servisu MRT, rekao da se još ne zna zna tačno gde će Orban boraviti u Severnoj Makedoniji, ali se nezvanično spominje da bi to mogao biti Ohrid, najverovatnije 25. i 26. septembra.

Vlada Hristijana Mickoskog je odlučila da od Budimpešte uzme zajam od 500 miliona evra, a na pitanje da prokomentariše navode da u tom slučaju Mađarska služi kao paravan za Kinu, Mucunski je odgovorio da nije video nijedan verodostojan dokaz za takvu tvrdnju i da je reč o zajmu od zemlje članice Evropske unije, koja trenutno predsedava Unijom.

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) je kritikovala zaduživanje od pola milijarde evra, ocenivši da je koruptivno, jer zakonom o uzimanju mađarskog zajma nisu predviđeni jasni mehanizmi kontrole trošenja novca.

"Sam zakon ima više nejasnoća i pitanja bez odgovora. Nema jasno definisane namene, neće se moći pratiti trošenje novca. Krilo se i poreklo novca. Pre izvesnog vremena Mađarski centar za upravljanje državnim dugom saopštio je da je Mađarska uzela milijardu evra kineskog novca", rekla je Sanja Lukarevska, zamenik predsednika SDSM i donedavna direktorka Poreske uprave.

Vlada Severne Makedonije je 2. septembra potpsala sa mađarskom telekomunkacionom kompanijom "4iG grupa" "Memorandum o razumevanju radi ubrzanja digitalne transformacije zemlje".

Upitan kolika je cena mačarskog kredita, u kontekstu izjave ministra saobraćaja Severne Makedonije da se u vezi sa kreditom vidi i potencijalni ulazak mađarskog telekomunikacionog operatera "4iG", Mucunski je rekao da država ima vrlo jasna pravila ko može dobiti koncesiju i ko ima mogućnost da nastupa na tržištu telekomunikacija, dodajući da oni kao vlada rade samo na modernizaciji tržišta telekomunikacija i većoj diverzifikaciji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: