Region 0

16.09.2024.

11:56

Demarš

Severna Makedonija uručiće danas demarš ambasadoru Bugarske u Skoplju, zbog neisticanja makedonske zastave tokom boravka predsednice Gordana Siljanovske Davkove u Sofiji.

Izvor: Tanjug

Demarš
shutterstock, Erik Cox Photography

Podeli:

Siljanovska Davkova je razgovarala s tamošnjim kolegom Rumenom Radevom.

To je najavio premijer RSM Hristijan Mickoski i poručio da su Evropa i svet na otvorenoj sceni mogli da vide koje su prave namere Bugarske.

Mickoski je novinarima u Skoplju rekao da je neisticanje makedonske zastave za Skoplje bilo očekivano i poručio da RSM više neće savijati kičmu.

"Onda kada se pređe crvena linija, morate da reagujete, jer ako ne reagujete, taj izuzetak će postati praksa u budućnosti. Ono što je za mene važnije, Evropa i svet su mogli da vide na otvorenoj sceni, a to smo očekivali, kakve su prave namere rukovodstva u Sofiji", rekao je Mickoski. On je istakao:

"Prave namere Bugara nisu u Ustavu, to je najmanji problem, mnogo je veća potreba da pokažu mišiće i pokažu svoje prave namere. Sledeći put kada budemo videli da su crvene linije pređene, onda ćemo morati da intervenišemo, a danas će taj demarš biti uručen ambasadoru našeg istočnog suseda."

Na pitanje kada će biti nastavljeni razgovori s bugarskim istoričarima o spornim pitanjima, Mickoski kaže da očekuju da oni budu u duhu prijateljstva i dobrosusedstva.

To su procesi koji traju decenijama, takvih primera imamo u Evropi, pa svako ishitreno rešenje proizvodi ishitrene odluke, a te ishitrene odluke mogu da budu pogrešne. Zato očekujem da u dobrosusedskom duhu razgovaraju članovi komisija obeju strana, rekao je premijer Mickoski, preneli su skopski mediji.

S druge strane, neisticanje zastave nije greška, kažu iz kabineta predsednika Bugarske Radeva i dodaju da je makedonska predsednica bila u privatnoj poseti.

Savetnik šefa bugarske države Dimitar Stojanov kaže za agenciju BNT da neisticanjem zastave nije prekršen nijedan protokol i da se Davkova s predsednikom Bugarske sastala privatno, odnosno da je povod njene posete bio kulturni događaj.

Iz tog razloga, makedonska zastava nije istaknuta u Predsedništvu, jer takve posete ne zahtevaju striktno poštovanje državnog protokola, rekao je Stojanov, prenose mediji u Skoplju.

On je istakao da je razgovor Rumena Radeva i Gordane Siljanovske Davkove bio izuzetno konstruktivan i protekao je u dobrom tonu. Dogovorene su buduće državne posete RSM i Bugarskoj, što je, kako se navodi, definisao kao korak napred u dijalogu dve zemlje.

Na pitanje da li je neisticanje makedonske zastave provokacija, Stojanov je odgovorio da ne bi o tome da govori dok se radi na napretku i razvoju odnosa dveju država.

"Nije ispravno mešati zastavu o ovoj situaciji. Da li to znači da ako državnik iz susedne države dođe da popije kafu u Bugarskoj, treba isticati zastave?", rekao je Stojanov i dodao da je sve ovo, "nepotrebno pogoršavanje aktuelne situacije".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: