Region 0

13.09.2024.

14:29

Crnogorskom ministru pravde pojačano obezbeđenje

Crnogorski ministar pravde Bojan Božović je pod pojačanim merama obezbeđenja od 29. avgusta kada je, po njegovoj odluci, državljanin Turske Binali Čamgoz izručen matičnoj državi u kojoj se tereti za više krivičnih dela.

Izvor: Beta

Crnogorskom ministru pravde pojačano obezbeđenje
EPA/BORIS PEJOVIC

Podeli:

Božovića, kao štićenu ličnost i pre izručenja Čamgoza obezbeđivali su službenici Odseka za obezbeđenje ličnosti u Sektoru policije posebne namene, ali nakon 29. avgusta procene nadležnih službi pokazale su da bezbednost ministra pravde mora biti pojačana.

Pobjedi je iz Uprave policije pojašnjeno da su mere i radnje koje se preduzimaju u obavljanju poslova obezbeđivanja štićene ličnosti ministra Božovića organizovane i planske.

Oni su precizirali da se obezbeđenje Božovića sprovodi na osnovu izveštaja o proceni ugroženosti koji je tajni dokument i koji izrađuje nadležni organ na osnovu relevatnih činjenica i okolnosti.

Božović je, nakon izručenja Čamgoza Turskoj, kazao da je na ranije održanoj sednici Saveta za bezbednost konstatovano da turski državljanin predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost.

Pravosudni organi Turske potraživali su Čamgoza zbog vođenja krivičnog postupka za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, pretnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanje štete, razbojnička krađa i pokušaj ubistva.

Prema pisanju turskih medija, Čamgoz je navodno vođa organizovane kriminalne grupe, a u krivičnom dosijeu upisani su mu razni zločini - ubistva, ranjavanje, otmica, pritvor, iznuda i mučenje počinjeni u Izmiru i okolini, kao i nezakonita naplata čekova i obveznica.

Osim toga, turska policija je u istrazi ubistva šefa škaljarskog klana Jovana Vukotića u septembru 2022. u Istanbulu došla do podataka koji ukazuju da su u organizaciji ovog zločina učestvovali i pripadnici kriminalnog klana Čamgoza.

Oni su utvrdili da su Elanur Tuna i Furkan Ješil, koji su četiri meseca pratili kretanje Vukotića, članovi kriminalne organizacije koju predvodi Čamgoz.

Istragom je utvrđeno da se visokopozicionirani pripadnik suprostavljenog kavačkog klana Radoje Živković dogovorio sa organizacijom Čamgoza da ubije Vukotića za 1,5 miliona evra.

Čamgoz se u vreme likvidacije Vukotića nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu, a prema pisanju medija, ćeliju je delio sa pripadnikom kavačkog klana.

Za razliku od bezbednosnih službi i turske policije, branioci Čamgoza, advokati Marko Radović i Miloš Vuksanović navode da je u više navrata manipulisano javnim mnjenjem predstavljajući Binalija kao opasnog kriminalca, iako to, prema njihovom mišljenju, nije tačno.

Zbog toga što je, kako tvrde, odluka o izručenju Čamgoza nezakonita i donesena pod "pritiskom bezbednosnih struktura", advokati Radović i Vuksanović su pre deset dana podneli krivičnu prijavu protiv Božovića.

Odlukom Božovića da izruči Čamgoza preinačena je odluka doskorašnjeg ministra pravde Andreja Milovića, koji je u januaru ove godine odbio njegovo izručenje.

Tu odluku je pravdao narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: