Region 0

12.09.2024.

13:05

"Rat" u Crnoj Gori oko zastave

U Crnoj Gori i dalje traje polemika oko toga da li je na sastanku potpredsednika Vlade Crne Gore Budimira Aleksića sa ministrom kulture Srbije NikoloM Selakovićem bila istaknuta crnogorska zastava.

Izvor: Tanjug

"Rat" u Crnoj Gori oko zastave
Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Podeli:

Iako je Aleksić demantovao pisanje dela crnogorskih medija, koji su tvrdili da zastava navodno nije bila istaknuta, sada se u sve umešao i premijer Crne Gore Milojko Spajić, koji je, bar tako pišu mediji, opomenuo Aleksića, zbog "propusta koji se očigledno desio".

On je za Nova M TV sinoć rekao da je time poslao poruku svim članovima Vlade da se ovakve stari neće tolerisati u budućnosti.

Aleksić je boravio u ponedeljak i utorak u službenoj poseti Beogradu, a njegov kabinet je javnost o susretu svog šefa sa srpskim ministrom Selakovićem obavestio saopštenjem i propratnom fotografijom dvojice zvaničnika na kojoj nema zastave Crne Gore.

Opomenuo sam potpredsednika Aleksića upravo zbog jednog takvog propusta koji se očigledno desio. On se ogleda u tome što je u saopštenju koje otišlo javnosti bila istaknuta isključivo slika koja je neformalna sa platoa na ulazu u Ministarstvo kulture Srbije. Bilo je nekako čudno da ostale slike gde su istaknute do kraja adekvatno crnogorske zastave i postavljene i crnogorski simboli nisu bili deo tog saopštenja, kazao je premijer.

Ja i dalje ne sumnjam u zlu nameru Aleksića ili bilo koga. Razumem da je čovek Srbin i da sve je to u redu. Medjutim, mi smo državni službenici i služimo državi Crnoj Gori. Moramo da poštujemo simbole, adekvatno ih prikazujemo, što je bio slučaj u ovoj poseti. Propust je bio na našoj strani, samokritički mogu da kažem i čak amaterski. To je poruka prema svim članovima Vlade, gde se ovakve stvari neće više tolerisati u budućnosti, rekao je Spajić.

Dopis članovima Vlade ovim povodom uputio je juče i ministar spoljnih poslova i potpredsednik Ervin Ibrahimović, koji, kako je naveo, misli da Vlada ima priliku da državi vrati imidž lidera evropskih integracija i sledeće članice EU.

To možemo učiniti jedino poštujući Ustav, zakone i ustaljena opšta pravila diplomatske prakse, posebno tokom organizovanja sastanaka s predstavnicima drugih država i uvažavanja suseda i jačanja regionalnih odnosa, napisao je, izmedju ostalog, Ibrahiović.

Opomene Spajića i Ibrahimovića došle su nakon što je potpredsednik Vlade Budimir Aleksić demantovao da zastava Crne Gore prilikom njegove posete Beogradu nije bila istaknuta i istakao da je reč o klasičnoj dezinformaciji, što je ocenio kao nastavak pritiska na srpski narod u Crnoj Gori.

"Klasična je dezinformacija da državna zastava Crne Gore nije bila istaknuta tokom sastanka sa ministrom kulture u Vladi Republike Srbije Nikolom Selakovićem", rekao je ranije Radiju Crne Gore Aleksić.

On je rekao da je to školski primer dezinformacije i prosto je neverovatno da mediji koji sebe predstavljaju kao ozbiljne i profesionalne na takav način dezinformišu javnost.

"Zastava Crne Gore je bila i na sastanku sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem i sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, to se jasno vidi na fotografijama, služba je poslala to svim medijima, istakao je Aleksić.

Čudi se, kazao je, da novinari, koji su objavili da zastave Crne Gore nema, rade na ovaj način i da ih novinarska etika baš ne obavezuje ni na šta i da se ponašaju kao da ta novinarska etika ne postoji.

To je jedna stvar, druga stvar, to je po mom sudu nastavak pritiska na srpski narod u Crnoj Gori i na njegove političke predstavnike i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti. Dakle reč je o medijima koji ne mogu da podnesu činjenicu da su autentični predstavnici srpskog naroda ušli u izvršnu vlast i onda pokušavaju na razne načine da te predstavnike srpskog naroda u izvršnoj vlasti satanizuju, stigmatizuju i na svaki način problematizuju ispitujući njihovu lojalnost državi Crnoj Gori. Tako da je tu stvar apsolutno jasna i krajnje je prosta, izričit je bio Aleksić.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: