Region 0

11.09.2024.

21:05

Ustaški simboli na pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj

Na zgradi pravoslavne crkve, hramu Svetog Spiridona Čudotvorca i upravnoj zgradi pravoslavne opštine danas su osvanuli grafiti sa ustaškim simbolima.

Izvor: Index.hr

Ustaški simboli na pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj
Depositphotos/ tommasolizzul

Podeli:

Paroh Saša Umićević smatra da je to rezultat nesporazuma oko postavljanja hrvatske zastave na upravnoj zgradi.

Umićević je izrazio ogorčenje zbog vandalskog čina za koji kaže da je izazvan nesporazumom oko postavljanja hrvatske zastave na krov upravne zgrade, koja se obnavlja nakon zemljotresa.

Paroh kaže da je želeo da se zastava skine sa krova upravne zgrade, ali je njegov zahtev ignorisan

Upravna zgrada pravoslavne crkvene opštine Petrinje sagrađena je 1780. godine, na njoj se postavlja novi krov i neko je stavio hrvatsku zastavu.

"Niko nije tražio dozvolu za postavljanje zastave", kaže paroh i dodaje da je želeo da razgovara sa gradskom upravom i da traži da se zastava skine, ali je njegov zahtev ignorisan.

"Postavljanje zastave moglo bi se protumačiti i kao provokacija"

Umićević je rekao da mu ne smeta hrvatska zastava, već nedostatak elementarne kulture i poštovanja. Ukoliko ne bude razgovora i dogovora, kaže on, postavljanje zastave bi se moglo protumačiti kao provokacija. 

Paroh je izrazio ogorčenje što je ovaj nesporazum u medijima predstavljen kao incident i zaključio da je rezultat uvredljivih grafita na pravoslavnoj crkvi.

Iz PU Sisačko-moslavačke kažu da nisu dobili nikakvu prijavu povodom grafita.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: