Region 0

11.09.2024.

14:40

BiH je potrebna pomoć vojske kad počnu izbori

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zatražila je od Ministarstva odbrane BiH angažovanje Oružanih snaga BiH koje bi svojim vozilima transportovale izborni materijal za lokalne izbore zakazane za 6. oktobar.

Izvor: Beta

BiH je potrebna pomoć vojske kad počnu izbori
Shutterstock/Ajdin Kamber

Podeli:

Predsednica CIK BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da su sve institucije BiH obavezne da pomažu u sprovođenju izbora, naglašavajući da postoje problemi s javnom nabavkom u vezi s transportom izbornog materijala.

Pojasnila je da je CIK budžet dobio krajem jula, dodavši da je potrebno provesti 48 nabavki i da je normalno da se neke nabavke zbog žalbi ne sprovedu u roku.

Jedna od tih žalbi, navela je, odnosi se na transport izbornog materijala.

"Mi smo se obratili Ministarstvu odbrane, smatrajući da oni poseduju dovoljan broj vozila, koja bi mogla pomoći u dostavljanju preostalog materijala krajem septembra, ali i prikupljanju materijala posle izbora", rekla je Hadžiabdić, preneli su mediji.

Dodala je da CIK još nije dobio odgovor od Ministarstva odbrane.

Ministar odbrane BiH Zukana Heleza rekao je za sarajevsko Oslobođenje da će "verovatno odobriti" angažovanje vozila OSBiH za transport izbornog materijala, ali je njegov zamenik iz Republike Srpske (RS) Aleksandar Goganović izjavio da neće podržati zahtev CIK.

"Ne podržavam ideju da Ministarstvo odbrane i Oružane snage budu uključeni u izborni proces, odnosno da prevoze našim vozilima izborni materijal", kazao je Goganović za novinsku agenciju Srna.

Konačnu odluku treba da donese Predsedništvo BiH, ali je vrlo upitno da li će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović podržati zahtev CIK za angažovanje OSBiH u izbornom procesu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: