Region 0

10.09.2024.

21:08

Snažna oluja nosila sve pred sobom; Poplavljene kuće, iščupano drveće, ima i povređenih FOTO

Jako nevreme pogodilo je sinoć Hrvatsko ostrvo Korčulu. Obilna kiša, koja je pala za manje od sat vremena, poplavila je kuće, srušila drveće, a bilo je i povređenih.

Izvor: Index.hr

Snažna oluja nosila sve pred sobom; Poplavljene kuće, iščupano drveće, ima i povređenih FOTO
Shutterstock/HE68

Podeli:

Vatrogasci ceo dan pokušavaju da pomognu meštanima, a šteta je ogromna. Pupnatsku luku skoro je progutala oluja. Bageri ceo dan pokušavaju da raščiste puteve.

"Velika količina vode odnijela je celi materijal u more", rekao je za HRT Blaženko Poša iz Pupnatske luke. Njegova kuća je stradala, ali i ulica. Visina štete još nije poznata.

"Stari put koji povezuje ostrvo, odnosno Pupnat sa Čarom, zatvoren je. Županijske ceste su ga zatvorile jer postoji opasnost od odrona", rekla je gradonačelnik Korčule Nika Silić Maroević.

Nevreme je počelo sinoć oko 19 časova, za kratko vreme pala je ogromna količina kiše. "

"Nevreme je najviše pogodilo Lumbardu, preko koje je prošao šant, kako ga zovemo. Tako da je napravila štetu, palo je dosta borova. Oštećeni su krovovi na kućama, imali smo par intervencija u kojima smo oslobađali automobile. Imali smo preko 40 ispumpavanja tokom večeri", rekao je komandant DVD-a Korčula Frančesko Veraca.

Oštećena je i zgrada opštine Lombardija, na kojoj krov se bukvalno urušio. "Na delu koji je pod ravnim krovom iznenada se pojavila velika količina vode, formirao se bazen i urušio se deo krova. Zgrada je pod konzervatorskom zaštitom, dve godine pokušavamo da od njih dobijemo saglasnost za hidroizolaciju krova, ali mi to nismo dobili na višem nivou, na nivou Ministarstva i nadam se njihovom odgovoru i finansijskoj pomoći, jer to je situacija koju ne možemo sami da rešimo. “, naglasila je gradonačelnica opštine Lumbarda Marija Klisura i procenjuje da je šteta najmanje 150.000 evra.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: