Region 2

09.09.2024.

17:49

Apokaliptične scene iz komšiluka; Građani upozoreni da ne izlaze iz kuća VIDEO

Promena vremena zahvatila je veći deo Hrvatske, a obilna kiša najviše problema izazvala je u Dalmaciji. Potopljene su ulice u Zadru, Makarskoj, Splitu i Dubrovniku.

Izvor: Kurir.rs

Apokaliptične scene iz komšiluka; Građani upozoreni da ne izlaze iz kuća VIDEO
Shutterstock/CHOKCHAI POOMICHAIYA

Podeli:

Jako nevreme sa obilnom kišom i pljuskovima pogodilo je danas Dubrovačko-neretvansku županiju te je izazvalo bujične poplave, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković pozvao je građane da ne izlaze iz kuća za vreme nevremena.

Županijski vatrogasni šef Stjepan Simović istakao je kako su vatrogasci u Dubrovniku do 13 sati zabeležili više od trideset intervencija.

"Svi vatrogasci su na terenu. U dolini Neretve imamo dvadesetak intervencija. Jutros smo na Korčuli i Pelješcu imali četiri intervencije, a u Dubrovačkom primorju dve. U Župi dubrovačkoj i Konavlima stanje je mirnije. Ovo će potrajati. Velika kiša uvek stvori problem bujičnih poplava. Treba izbegavati vožnju jer se stvaraju velike gužve pa su nam otežane intervencije", rekao je Simović.

Zbog velike količine padavina u Dubrovniku je poplavljen i Stradun kao i niz gradskih saobraćajnica, a na Jadranskoj magistrali zabeleženi su odroni. Činjenica da je Stradun preplavljen turistima, a čini se da im ne smeta, pa hodaju kroz duboku vodu, javlja Dubrovački vjesnik.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković na društvenim je mrežama pozvao građane da ne izlaze iz svojih kuća.


"Trenutna ekstremna količina padavina poplavila je gotovo sve ulice u gradu. Sve dežurne službe su na terenu. Nažalost ovo nije sve. Prema najavama u razdoblju od 15 do 23 sata očekujemo ekstremne količine padavina koje će uzrokovati brojne probleme stoga molim sve sugrađane da ne izlaze ako ne moraju", istakao je Franković i građane pozvao da zaštite svoju imovinu.

Dežurne službe maksimalnim će naporima pomoći pri ispumpavanju vode iz objekata, ali uz ovakve ekstreme nije moguće u potpunosti rešiti problem bujičnih poplava, istakao je.

Državni hidrometeorološki zavod za dubrovačko područje izdao je narandžasto upozorenje za grmljavinsko nevreme uz obilnu kišu i olujan jetar koje je na snazi sve do ponoći.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: