Region 2

09.09.2024.

16:04

Zbog jednog učenika 14 đaka se ispisalo; Grad Zagreb brani školu, roditelji besni

Celi razred, odnosno 14 učenika, ispisalo se iz jednog razreda zagrebačke osnovne škole zbog nasilja i izostanka reakcije nadležnih na opravdane molbe roditelja za rešavanjem problema.

Izvor: Jutarnji.hr

Zbog jednog učenika 14 đaka se ispisalo; Grad Zagreb brani školu, roditelji besni
Profimedia

Podeli:

Prvog dana nastave su se o slučaju oglasili ministar obrazovanja Radovan Fuš i načelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš.

Juroš je na konferenciji za medije u ponedeljak rekao da je u spornoj školi došlo do pitanja detetovih teškoća i inkluzije te je pozvao na izmene propisa radi osnaživanja škola u sprečavanju nasilja.

"Grad Zagreb temeljem nadležnosti postojećih propisa ima izuzetno ograničenu nadležnost u ovakvim slučajevima, mi dajemo primarnu podršku školama. Škola je iscrpila sve mogućnosti, napravila je sve što je u nadležnosti škole.

Danas je Grad Zagreb, naš ured, pozvan na sastanak u Ministarstvo. Pozdravljamo dodatni angažman u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih da se iznađe rešenje koje je u nadležnosti tih drugih tela.

Nadamo se da ćemo brzo dobiti ishod tog sastanka i doznat ćemo kako će se stvari rešiti.

Grad Zagreb će nastaviti podržavati i školu i učenike na svaki način koji je moguć u našoj nadležnosti.

Nadamo se da će Ministarstvo obrazovanja i druga nadležna ministarstva prilagoditi propise tako da sve druge škole u RH, a ovo nije jedini takav slučaj, imaju snažnije alate da se nose sa sličnim situacijama", rekao je Juroš i dodao da je u Pravilniku unapređeno to da se pomoćnici u nastavi odsad mogu dodeliti pojedinom slučaju, odnosno školi, i bez pisane suglasnosti roditelja.

Roditelji: "Ovo nije bio naš izbor"

Devetogodišnji dečak mesecima je zlostavljao vršnjake, desetero njih je završilo kod psihologa, a učiteljica je otišla na bolovanje.

Nedavno je i pedagog škole dao otkaz.

Roditelji su se od početka godine obraćali direktorki, Gradskom uredu za obrazovanje, Ministarstvu obrazovanja, Agenciji za obrazovanje i  pravobranilaštvu, ali bez ikakvog zadovoljavajućeg rešenja. Slali su dopise i molbe, nekad i po dvadeset mejlova na dan.

"Začepi usta", "kurvo", "debela kravo", neke su od uvreda kojima je devetogodišnjak svakodnevno vređao svoje razredne kolege. Zatim bi gurao ruke u svoje gaćice i onda bi s njima dodirivao devojčice po licu ili bi im snimao mobitelom zadnjice.

Dečake je jako udarao po leđima i zglobovima, gurao je prste u zadnjice dece preko odeće, dečaka sitnije građe bacao je u vis, a drugog je tako jako gurnuo da je lupio glavom u rub stola.

Uznemireni učenici bojali su se ići u školu i često su plakali kod kuće, kako su nam ispričali roditelji, no nasilnog dečaka niko nije zaustavljao.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: