Region 0

06.09.2024.

13:48

Petković s Hađijanisom: Nasilje nad Srbima u KiM vode ka etničkom čišćenju naroda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković informisao je danas poslanika Republike Kipar, Kirjakosa Hađijanisa, o svakodnevnom nasilju i teroru Prištine nad Srbima na KiM.

Izvor: Tanjug

Petković s Hađijanisom: Nasilje nad Srbima u KiM vode ka etničkom čišćenju naroda
M.K./ATAImages

Podeli:

Posebno ističe da poslednji protivpravni potezi Prištine prete da dovedu do masovnog i potpunog proterivanja svih Srba sa KiM.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da će "upad, do zuba naoružanih Kurtijevih specijalaca, u sedišta Privremenih organa u četiri opštine na severu pokrajine, u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, u prostorije Pio Fonda, Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, imati nesagledive posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

Petković je sagovorniku predočio da ovde nije reč o paralelnim institucijama, već o institucijama Republike Srbije koje bi trebalo da budu osnova za formiranje Zajednice srpskih opština, na čemu insistira i međunarodna zajednica, a Priština na sve načine pokušava to da izbegne, više od 11 godina.

Sa druge strane, radi se o institucijama, koje Srbima ali i drugim zajednicama pružaju osnovne usluge od životnog značaja, od socijalnih davanja, preko plata i penzija, neophodnih za održanje njihove elementarne egzistencije, rekao je Petković.

Ukidanje dinara, kao sredstva plaćanja, gašenje Poštanske štedionice, upad u prostorije Pošte Srbije i događaji od pre osam dana, siguran su put ka progonu i konačnom etničkom čišćenju Srba sa teritorije naše južne pokrajine, a gotovo svakodnevni etnički motivisani zločini i neosnovana privođenja i hapšenja, dovode u pitanje i fizički opstanak srpskog naroda, upozorio je Petar Petković.

Petković se zapitao šta još treba da se desi, pa da međunarodna zajednica preduzme konkretne korake i zaustavi Kurtija, čiji svaki potez vodi ka izazivanju sukoba na severu pokrajine i novoj eskalacije situacije na terenu, sa neslućenim posledicama za ceo region.

Petković je naglasio da, uprkos teškoj situaciji na terenu, Beograd ostaje čvrsto opredeljen da sačuva mir u pokrajini i u regionu, što je preduslov da se pronađe rešenje za sve probleme na relaciji Beograd-Priština, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je zahvalio svom sagovorniku na čvrstoj i principijelnoj podršci Kipra suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije.

Pročitajte još:



   

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: