Region 0

06.09.2024.

8:01

Pogođeni su, i to žestoko; Grmljavinska linija duga 100 km hita ka Srbiji

Jako nevreme noćas je zahvatilo Dalmaciju, a grmljavinska linija bila je duga 100 kilometara, javljaju hrvatski mediji.

Izvor: Blic, Index.hr

Pogođeni su, i to žestoko; Grmljavinska linija duga 100 km hita ka Srbiji
Shutterstock/Mokhlis Toni

Podeli:

Oko ponoći, oluja praćena grmljavinom pogodila je šire splitsko područje, a vetar je dosegao brzinu od 80 km/h. Jugo je naglo promenilo smer u tramontanu.

Kako je objavila "Dalmacija Danas", u Kaštel Lukšiću je vetar srušio stablo, ali su grane zapele na obližnjoj zgradi pa automobili ispod nisu oštećeni.

Do 3 sata ujutru, najviše kiše palo je u Rivnju u zadarskom arhipelagu – 108 litara po kvadratnom metru, što je više od mesečnog proseka. Susak je dobio 65 litara, a Zadar 45, dok su ostali gradovi poput Solina, Poljica i Splita zabeležili manje količine.

Obilne kiše izazvale su bujice, a s planine Kozjak potoci su se slivali kaštelanskim ulicama. Na ulicama od Žrnovnice do Gornjeg Sitnog bilo je odrona.

Oluja je donela i grad na šibenskom području, a temperature su značajno pale.

U Šibeniku je bilo 17 stepeni, u Splitu 18, dok je na višim nadmorskim visinama temperatura bila još niža, poput 9 stepeni na Sinjalu na Dinari.

Nevreme je bilo i u Biogradu na Moru.

Oluja stiže i u Srbiju

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, ujutru samo ponegde u Bačkoj i Banatu sa kratkotrajnom kišom, a posle podne i uveče u svim predelima nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, duvaće slab do umeren vetar, jugozapadni i zapadni, u košavskom području slab i umeren jugoistočni koji će na jugu Banata povremeno biti i jak.

Najniža temperatura će se kretati od 13 stepeni u Požegi do 23 stepena u Vršcu, a najviša dnevna od 29 do 34 stepena.

U Beogradu promenljivo oblačno, pre podne sa dužim sunčanim intervalima, a posle podne i uveče nestabilno sa kratkotrajnim lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab i umeren jugoistočni vetar, a dnevna temperatura će se kretati od 22 do 32 stepena.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: