Region 0

05.09.2024.

22:41

Crnogorskog ministra sačekala krivična prijava zbog "skandalozne" odluke o izručenju

Advokati su danas podneli krivičnu prijavu protiv ministra pravde Crne Gore Bojana Božovića zbog njegove odluke o izručenju Binalija Čamgoza Turskoj, ocenivši je kao sklandaloznu.

Izvor: Beta

Crnogorskog ministra sačekala krivična prijava zbog "skandalozne" odluke o izručenju
Shutterstock/smith371

Podeli:

Crna Gora je izručila Turskoj njenog državljanina Binali Čamgoza koji slovi za navodnog vođu kriminalne grupe prepoznate u izvršenju najtežih krivičnih dela na teritoriji Turske.

Za Čamgozom su pravosudni organi Turske raspisali međunarodnu poternicu zbog stvaranja kriminalne organizacije, nanošenje povreda, pretnje, kršenja zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanja štete, razbojničke krađe i pokušaja ubistva.

Advokat Marko Radović je kazao da je to izručenje pravni skandal i to ne zbog neznanja, već u nameri da se Čamgoz "pošto-poto" izruči Turskoj.

Pošto je ministar pravde Bojan Božović saopštio da se o izručenju Čamgoza raspravljalo na sednici Veća za bezbednost i da je konstatovano da je on pretnja za bezbednost, advokat Radović je kazao da su advokati, s obzirom na to, ne ulazeći u tačnost te procene, očekivali da taj državljanin Turske bude proteran iz Crne Gore, ali ne i izručen Turskoj.

Advokat je rekao da su za Crnu Goru veća opasnost takve odluke i ljudi koji su spremni da ih donose.

Bivši ministar pravde, Andrej Milović, odbijao je izručenje Čamgoza Turskoj, tvrdeći da bi time bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima. Odluku je pravdao i lošim zdravstvenim stanjem Čamgoza i njegovom etničkom pripadnošću.

On je nedavno, uoči smenjivanja s te funkcije, na ponovljeni zahtev Ankare odgovorio porukom da je konačna prvobitna odluka da proterivanja ne bude i da bi donošenje novog rešenja bilo protivzakonito.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: