Region 0

04.09.2024.

12:35

Skandal nad skandalima u Hrvatskoj; Sve je otrkiveno; "Ja ovako više ne mogu da radim"

Nakon Predsedništva HDZ-a koje je održano u utorak, izjavu za medije dao je hrvatski ministar obrane Ivan Anušić, a poseban osvrt imao je na predsednika Zorana Milanovića.

Izvor: Jutarnji list

Skandal nad skandalima u Hrvatskoj; Sve je otrkiveno; "Ja ovako više ne mogu da radim"
EPA-EFE/EZRA ACAYAN

Podeli:

Milanović i hrvatski premijer Andrej Plenković su, podsetimo, po ko zna koji put zaratili u javnosti oko toga ko je više puta zloupotrebio položaj koristeći državne resurse, poput na primer, američkog helikoptera "Blek houk".

U sve je naravno morao biti upleten i ministar odbrane, jer su neke od "zloupotrebljenih" letelica pod nadležnošću hrvatske vojske.

"Objaviti broj letova kojima se koristio predsednik države… to je izašlo u medije pre opšteg dopisa koji je išao od strane MORH-a. Razlika između letova je samo interpretacija. Ništa više. 74 naredbe je uputio predsednik države. To je činjenica. Helikopter je leteo ukupno 348 puta", rekao je Anušić.

Istakao je i da predsednik ima pravo da leti, ali da i o n, kao minister odbrane, ima pravo da kaže da je to previše. Kaže da želi da vidi gde se 348 puta helikopter kretao isto kako I on sam mora da polažei račune.

"Na kraju krajeva, stavljanje te zapovesti kao 'klasifikovano' ili 'tajno' je već pokazalo zbog čega je toliko puta korišćeno, da se javnost isključi iz tih informacija. Setimo se kad je s ratnim brodom otputovao u Albaniju šest dana, što je bila poluprivatna poseta, pa je predsednik to proglasio tajnim", rekao je Anušić.

Prema rečima Anušića, premijer Andrej Plenković transparentno koristi resurse. Takođe je dodao da se on lično vozi vozilom koje mu je njegova kancelarija odredila, a da će na pisani upit dati sve podatke o tom vozilu i njegovom korišćenju.

"U ovom trenutku to je A8, bio je ‘Volkswagen Touareg’, na osnovu onoga na šta kao štićena osoba imam pravo", objasnio je Anušić.

"Ministarstvo odbrane plaća te letove i oni nisu jeftini, ja bih s tim novcem možda učinio nešto bolje, možda unapredio status hrvatskog vojnika, podigao mu platu, ne smanjio kao što je to radio predsednik kad je bio premijer", dodao je.

Kaže da od Milanovića očekuje da se ponaša sa uvažavanjem. Naglasio je i da njegov mandat traje devet meseci te je u tom razdoblju prećutio dosta problema.

"Nisam to hteo da iskomuniciram jer nisam želeo da budem neko ko je došao i odmah pravi probleme, ali nakon 9 meseci, ja na ovakav način više ne mogu da radim. Sad govorim vama, a rekao sam i premijeru – tražiću izmene zakona o odbrani jer ovako više ne ide. Odnos između mene i predsednika i premijera dovodi u pitanje normalno funkcionisanje Oružanih snaga", rekao je Anušić i dodao da neće dozvoliti da neko zloupotrebljava Oružane snage Hrvatske.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

12 h

Podeli: