Region 0

02.09.2024.

18:27

Crnogorski mediji: Hrvatska odbila da obučava naše vojnike, znamo i zbog čega

Hrvatska je odbila zahtev Crne Gore za obuku nekoliko vojnika, preneli su crnogorski mediji, koji su taj potez protumačili kao odgovor na nedavno crnogorsko usvajanje rezolucije o Jasenovcu.

Izvor: Index.hr

Crnogorski mediji: Hrvatska odbila da obučava naše vojnike, znamo i zbog čega
Shutterstock/Bumble Dee

Podeli:

Podgorička Pobjeda javlja da je hrvatsko Ministarstvo odbrane potvrdilo da je odbilo zahtjev za prijem dva kadeta Vojske Crne Gore na školovanje na Hrvatski vojni univerzitet.

Crnogorski radio Antena M ranije je objavio nezvaničnu informaciju da pored odbijanja prijema dvojice kadeta, nije prihvaćen ni zahtev crnogorskog Ministarstva odbrane da se jedan kandidat iz crnogorske vojske upiše na HVU.

"Ministarstvo odbrane je donijelo takvu odluku, a o budućoj saradnji u toj oblasti izvestićemo kada za to dođe vreme", rečeno je Pobjedi u hrvatskom Ministarstvu odbrane.

Kako prenosi Antena M, Crna Gora je preko svog vojnog izaslanika zatražila od hrvatskog ministarstva da primi tri pripadnika crnogorske vojske u vojne škole, ali je dobila negativan odgovor.

Mediji ovo tumače kao još jedan potez koji je Hrvatska povukla kao odgovor na nedavno usvajanje Rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu.

Predsednika crnogorskog parlamenta Andriju Mandića, potpredsednika Vlade Aleksu Bečića i poslanika Milana Kneževića Zagreb je proglasio personama non grata.

U Crnoj Gori se spekuliše i da je Hrvatska u EU blokirala sredstva Crnoj Gori namenjena modernizaciji vojske kroz Evropski mirovni program. Crnogorski parlament je krajem jula usvojio rezoluciju kojom se osuđuje genocid u logorima Jasenovac, Mauthauzen i Dahau.

Usvajanje te rezolucije, koju je predložio lider prosrpske i proruske desnice Andrija Mandić, njegov je odgovor na podršku crnogorske vlade rezoluciji o Srebrenici, koju su nešto ranije usvojile Ujedinjene nacije.

Hrvatska je oštro reagovala uputivši protestnu notu Podgorici i upozorila da bi takve odluke mogle da ugroze njen evropski put.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: