Region 1

30.08.2024.

13:19

Plenki vs. Zoki: Helikopter, helikopter...; "Laže..."

Hrvatski državni vrh je ponovo zaratio. Naime, danas su udledile optužbe i kontraoptužbe hrvatskog premijera i predsednika, kojima je ovo, više se ni ne zna, koji put da se "potkače".

Izvor: Tanjug

Plenki vs. Zoki: Helikopter, helikopter...; "Laže..."
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

Hrvatski predsednik Zoran MIlanović najpre je kritikovao premiera Plenkovića jer nije konsultovan u vezi uvođenja obaveznog služenja vojske, iako se on, kao vrhovni komandant, a ne premijer, pita o tome.

"Pozivam Plenkovića, a ne (ministra odbrane Ivana) Anušića jer je on samo izvršilac Plenkovićev, da se o tome razgovara. Nisam protiv vojnog roka, ali treba doneti odgovarajuće naredbe. Mislite donositi naredbe bez mene? Kako ste to zamislili? Na silu", rekao je Milanović.

Milanović je upitao ko je smislio da vojni rok traje osam sedmica. Osam sedmica je baza, nakon toga se moraju specijalizovati", smatra predsednik Hrvatske i ponavlja da "ništa od toga ne može bez dogovora".Upitao je i koliko će ljudi biti motivisano za vojni rok:

"Imamo li mi te ljude? Ili to neko radi da bi se dopao nekom politički? Zato što nije uspela vežba iskrcavanja na plaži u Kuparima 1. avgusta ove godine, tako sistem ne bi trebalo da funkcioniše. Nemojte se igrati s tim, stalno Plenković pokušava da se s tim gura na sila, s laktom, i onda nekome govori da krši Ustav. Ja Ustav branim pet godina i zato sam opasan verbalno, samo prema nasilnicima, prema slabima sam pristojan", rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Mi, kazao je, znamo kako funkcioniše hrvatski Ustav, koji "Plenković satire već osam godina, a jedina brana sam ja".

Helikopter, helikopter

Nakon što je hrvatski premijer Adrej Plenković izjavio da helikopteri "Crni jastrebovi" (Black Hawk) nisu kupljeni da bi predsedniku Republike služili kao taksi, Milanović je poručio da premijer leti avionom koji je deset puta skuplji i koji je resurs.

Treba Plenkovića pitati koliko je kerozina potrošio i boji li se helikoptera, rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Šef hrvatske države je rekao da ni Plenković ni ministar odbrane Ivan Anušić ne znaju razliku izmedju Black Hawka i ruskog helikoptera. "Mene celo leto prevoze ruskim helikopterima. Razlika je nikakva, sutra može doći i Black Hawk da HDZ može leteti na stranačke festivale u Finsku. Nisu u stanju ni da pogledaju o čemu se radi", rekao je Milanović.

Stigao odgovor; Ko laže?

Nakon toga, Plenković se obrušio na šefa države za kojeg je rekao da laže i da je "sramota koju treba maknuti sa Pantovčaka".

"Očito sada kad dolazi jesen, kad je u teškom porazu ćutao mesecima, nastoji to da prebaci na nekog drugog", rekao je Plenković.

Milanoviću je odgovorio da se, kako je naveo, naravno ne boji leta helikopterom.

"Vozio sam se dva ili tri puta vojna vežba na Dugom otoku, na Plješevici kad smo gledali kako policija štiti granicu od ilegalnih migracija i, mislim, jednom kad su bile poplave u Karlovačkoj županiji", naveo je Plenković.

Poručio je da neki komentatori, koji misle da je korišćenje vojnih resursa za vožnju po redovnim ili privatnim aktivnostima bilo koga od nas normalno, "prave debile od cele hrvatske javnosti".

"Koristiti vojne helikoptere nema nikakve potrebe, nema nikog u službi bezbednosti ni mojoj ni njegovoj ko će nam to savetovati, to je laž. Em lažu, em se rugaju, em bahato koriste resurse i sredstva porekih obveznika", rekao je hrvatski premijer novinarima u Virovitici.

Komentarišući izjavu Milanovića da "premijer leti avionom iz Gorice u Dugo Selo", Plenković tvrdi da je to takođe laž.

"Mi smo brana primitivizmu, bahatluku, nekulturi čoveka koji je prevario narod pre pet godina kad su mu napravili kampanju 'Normalno', tu sramotu treba maknuti s Pantovčaka", rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: