Region 0

29.08.2024.

17:17

Dodik: Satler ništa nije shvatio tokom boravka u BiH; Opet kleveće Srpsku

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da šef Delegacije EU Јohan Satler i na odlasku kleveće Republiku Srpsku i da izgleda da ništa nije shvatio tokom boravka u BiH.

Izvor: Tanjug

Dodik: Satler ništa nije shvatio tokom boravka u BiH; Opet kleveće Srpsku
Profimedia

Podeli:

"Mislio sam pustiti da ode. Da ne kažem ništa, ni dobro ni loše. Sada vidim da na odlasku ponovo kleveće Republiku Srpsku. U BiH kakva god da je stolica, na njoj mora biti predstavnik Republike Srpske, jer bez Republike Srpske nema ni BiH u EU. Moguće je da se Satler pred odlazak pokušava dodvoriti nekim strukturama. Videli smo već da nama priča jedno, a u Sarajevu drugo i to je ta evropska politika licemerja, gde se ne sme ni biti objektivan ako ta objektivnost znači da su Srbi u pravu", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ovu zemlju, kaže Dodik, podrivaju samo oni koji pokušavaju silom da izmene Dejton i stvore neku novu antidejtonsku BiH na koju nikada nećemo pristati.

"Više puta sam ponovio, i ptice na grani to znaju, a trebalo bi i Satler to da zapamti, jedina BiH koja može da postoji je dejtonska, ustavna i samostalna u kojoj se pitaju domaći predstavnici konstitutivnih naroda. Problem nikada nije bila Republika Srpska, kako oni vole da podvaljuju, nego međunarodni intervencionizam koji je omogućio Bošnjacima da rade protiv Srba i izbegavaju postizanje dogovora. Zahvaljujući strancima, u BiH se ništa nije radilo jer je SDA sve blokirala. Јedino što su radili je bila bezočna antisrpska propaganda kojom su zagovarali sankcionisanje i Srpske i njenih predstavnika", naveo je Dodik

Kada smo, kaže, konačno počeli da radimo, oni su sve zaustavili.

"Satler bi trebalo da pročita izjave gospođe Ajhorst, u kojima poziva na domaći dogovor i domaća rešenja, a ne da iznosi neistine i laži o Srpskoj. Mislio sam da će pred kraj mandata imati hrabrosti da bude otvoren o problemima koji postoje u BiH, ali očigledno je da je to bilo previše za njega. Ne bi me iznenadilo i da nakon nekoliko godina izjavi kako su Srbi sve vreme bili u pravu. Naknadna pamet uvek im proradi kada više nisu vezani svojim poslovnim obavezama za ovaj region, pa ođednom svi počnu da govore ono što stvarno misle, a ne poželjne i nametnute narative", poručio je Dodik.

Satler nakon pet godina završava mandat šefa Misije EU u Sarajevu, poslednjeg dana ovog meseca, i prelazi na istu dužnost u Podgorici.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: