Region 3

27.08.2024.

13:30

Srbi pobesneli; Turska "gura" prst u oko, ponovo

Turska serija posvećena ratnom zločincu Naseru Oriću izazvala je oštre reakcije Srba.

Izvor: RT Balkan, Novosti

Srbi pobesneli; Turska "gura" prst u oko, ponovo
EPA/ZORAN LESIC/POOL

Podeli:

Kako piše Raša tudej Balkan za tu seriju je popularna turska striming platforma objavilai i trejler, a kratak sinopsis ističe da se prati priča "o heroju koji je promenio tok bosanskog rata između 1992. i 1995. godine".

Vest je međutim izazvala oštre reakcije Srba. Kako su rekli sagovornici Novosti, “to je samo još jedan pucanj u 3.267 srpskih žrtava srednjeg Podrinja i Birča, čiju krv na rukama nosi ovaj ozloglašeni komandant”.

"Razočarana sam što se veličaju ratni zločini, ali ne zaboravimo da je on bošnjački narodni heroj", istakla je šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH i potpredsednik SNSD Sanja Vulić, te dodala da je Orić u svom narodu poštovan i da njegov uticaj nije mali ni kada je u pitanju kadrovanje u institucijama.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS poručuju da je ovo nastavak veličanja dobro poznatih srpskih dželata.

"Nikakve serije neće izbrisati činjenice da je Naser Orić bio i ostao zločinac i odgovoran za smrt stotina Srba u Podrinju. Sudovi su ga oslobodili, ali porodice srpskih žrtava nikada mu neće oprostiti", naveli su iz ove organizacije.

"Politika" pak podseća da je turska nacionalna kuća TRT, kojoj je poverena produkcija serije o muslimanskom komandantu Oriću, čije ime je za Srbe sinonim za stradanje i nepravdu, snimila i uspešnu seriju o Aliji Izetbegoviću 2018.

"Ovo govori dosta o društvenoj svesti u toj zemlji. Identifikovanje s bošnjačkim narativom tokom devedesetih je zamaglilo istorijske činjenice, jer je Naser Orić neko ko se otvoreno hvalio ubijanjem Srba u zapadnim medijima", rekao je reditelj Boris Malagurski za beogradski list i podsetio da su ga prošle godine bošnjački i turski mediji osudili za slavljenje ratnih zločinaca u njegovom dokumentarnom filmu o istorijskoj perspektivi Srba u BiH.

"Da li će u ovoj seriji biti prostora za scenu u kojoj Orić plaća onima koji su mu donosili srpske glave kao trofeje? Kako će biti ekranizovani napadi na sva srpska sela u Podrinju koja su zbrisana s lica zemlje. Da li će autorima serije biti vredno zabeleške da je Naser Orić sudiji Iliću iskopao oči?", pita se predsednik Skupštine republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca Branimir Kojić.

Inače, Haški tribunal je 2008. Orića pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.  

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: