Region 0

01.08.2024.

11:56

Gori, dižu se helikopteri FOTO/VIDEO

U Severnoj Makedoniji je u sredu registrovano 28 požara na otvorenom, a najozobiljnija situacija je bila u Starom Nagoričanu, Kratovu, Makedonskom Brodu i Svetom Nikoli.

Izvor: Tanjug

Gori, dižu se helikopteri FOTO/VIDEO
Anna.zabella / Shutterstock.com

Podeli:

Danas se očekuje pomoć od još šest helikoptera i četiri "er traktora", koji su i deo Mehanizma civilne zaštite Evropske unije.

Dva helikoptera će, kazao je, uputiti Srbija, dva Mađarska, a dva Slovenija.

Iz Vlade RSM tvrde da se dobro nose s požarima, gotovo polovina je ugašena ili stavljena pod kontrolu, a
direktor Centra za upravljanje kriznim situacijama Stojanče Angelov ocenio je da je situacija ozbiljna i apeluje na građane da ne učestvuju u gašenju, osim ako ih lokalni komandiri ne angažuju.

Centar za krizni menadžment spreman je da se nosi s požarima kao nikada do sada, rekao je direktor CMC Stojanče Angelov i istakao da je broj požara znatno opao, gotovo prepolovljen.

"Trenutno je aktivno deset. To znači da smo ugasili 18, odnosno nekoliko njih je stavljeno pod potpunu kontrolu. Situacija je ozbiljna zbog ovih deset, oko polovina gori u kvalitetnoj šumi, a najmanje dve zauzimaju borova šuma", rekao je Angelov juče gostujući na skopskoj televiziji Sitel.


Povodom aktiviranog mehanizma civilne zaštite Evropske unije, Angelov je najavio da će danas, eventualno sutra, imati šest helikoptera i četiri "er traktora". Dva će, kazao je, stići iz Srbije, dva iz Mađarske i dva iz Slovenije, a jedan iz Češke, kao i četiri "er traktora" –  dva iz Nemačke i dva iz Švedske.

Sinoć je lokalizovan i veliki požar koji je pre dva dana izbio iznad pehčevskog sela Negrevo. Gašenje požara trajalo je skoro dva dana, a vatra je pretila da zahvati i grad Pehčevo.

Premijer Hristijan Mickoski rekao je juče da postoji nezapamćen broj požara na otvorenom. Neki su, kako je rekao, zbog nepažnje, neki iz namere, i naglasio da ima dovoljno onih koji se bave gašenjem.


"Imamo dovoljan broj vatrogasaca i dovoljan broj pripadnika Vojske i MUP-a da se izborimo sa požarima, iako je reč o požaru koji je na svom istorijskom vrhuncu. Samo juče smo imali 66 aktivnih požara na otvorenom, od kojih smo 40 uspešno ugasili. S obzirom na predstojeću temperaturu, nastavićemo da se borimo sa takvim izazovima u avgustu. Ne očekujem velike promene, rekao je premijer juče nakon potpisivanja ugovora o franšizi za Tikveš Invest sa hotelom Holidai In u Kavadarcima.

Na pitanje o optužbama SDSM-a u vezi s požarima, on je napomenuo da neće komentarisati političare i političke stranke koje, kako je rekao, imaju nekrofilske namere.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: