Region 0

20.07.2024.

17:07

Uhapšeni hakeri koji su napadali hrvatske institucije: Objavljen snimak racije VIDEO

Tri proruska hakera uhapšena su zbog navodnih terorističkih sajber napada na Španiju i druge zemlje NATO-a, saopštila je u subotu španska policija.

Izvor: Večernji list

Uhapšeni hakeri koji su napadali hrvatske institucije: Objavljen snimak racije VIDEO
Profimedia

Podeli:

Osumnjičeni su privedeni zbog navodne umešanosti u distribuirane sajber napade uskraćivanja usluge (DDoS) na javne institucije i strateške sektore, saopštila je Civilna garda.

Nije navedeno jesu li trojica osumnjičenih, koji nisu imenovani, optuženi ili privedeni, javlja HRT. Sajber napadi su navodno izvedeni na veb stranice javnih i privatnih organizacija u vladinom sektoru, kritičnu infrastrukturu i važne usluge u zemljama koje podržavaju Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom, navodi se u saopštenju.

Policija je na društvenoj mreži Iks objavila video snimak racije na kuću jednog od osumnjičenih, u kojoj je na zidu bila istaknuta zastava srpa i čekića iz sovjetskog doba.

"Ove kompjuterske napade organizovala je aktivistička grupa NoName057(16), koja je počela nakon ruske invazije na Ukrajinu i bila je jedna od najaktivnijih," navodi se u saopštenju Civilne garde.

"Ova grupa u svom osnivačkom manifestu priznaje da će 'srazmerno odgovoriti na neprijateljske i otvoreno antiruske akcije zapadnih rusofoba'. Hapšenja su se dogodila u Manakoru na španskom Balearskom ostrvu Majorka i u Huelvi i Sevilji na jugu Španije," saopštila je policija.

Dodali su da je istraga u toku.

Podsetimo, ruski hakeri pod nazivom NoName057(16) napisali su na Telegram kanalu da su odgovorni za uništavanje brojnih sajtova hrvatskih institucija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: