Region 0

17.07.2024.

16:35

Odbrana: Sud BiH pod velikim pritiskom u procesu protiv Dodika i Lukića

Odbrana predsednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, poručila je da je na današnjem ročištu bilo jasno da je sudija pod velikim pritiskom i da se pri pomenu imena Kristijana Šmita u sudnici "gubi glava".

Izvor: Tanjug

Odbrana: Sud BiH pod velikim pritiskom u procesu protiv Dodika i Lukića
A.K./ATAImages

Podeli:

A sve iz namere da se spreči njegovo svedočenje, dodaje se.

Bubić ističe da nema svrhe da odbrana izvodi svoje dokaze, ako nije izveden ključni dokaz iz optužnice.

Dodao je da je svedočila Srebrenka Golić i istakao da je zaključena primarna stvar, a to je da je u skladu sa Ustavom sprovedena sva formalna procedura, te da su se stekli si uslovi prema Ustavu Republike Srpske da predsednik potpiše dva navodno sporna ukaza.

Advokat Anto Nobilo je rekao da su procesne zavrzlame teško objasniti u par reči, te d aje poštovanje prava odbrane jedno od bitnih načela krivičnog postupka.

"Mi ukazujemo na fer način gde je Sud pogrešio, ali nam ponekad i odgovara da sud istraje u toj greški jer na taj način dovodi do procesnog prava odbrane, što se kasnije može kapitalizovati", rekao je Nobilo na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Nobilo ističe da su u današnjem procesu dobijene neke dobre stvari, ali ne bi bilo u interesu odbrane da to sada otkrivamo.

"Procesni problemi su puno važniji nego što se to misli. Sledeće ročište biće važno jer ćemo tada ući u suštinu Šmitovog statusa, njegove nadležnosti i imenovanju u skladu sa međunarodnim pravom", rekao je Nobilo i dodao da će tada biti jasnije dokle će se sa tim stići.

Advokat Goran Petronijević je istakao da je odbrana danas imala priliku da vidi i potvrdi da Sud ima problem u svom postupanju ne samo u procesnom, već i u materijalno pravnom smislu.

"Očito je da postoji jedna vrsta pritiska na Sud. Zbog čudne žurbe i nastojanja da se na 15 dana zakazuje pretres...Iz te ishitrenosti zaključujemo da je sudija pod velikom pritiskom i da ona pokušava da udovolji strani koja je pritiska", rekao je Petronijević.

Dodao je da je sudija danas u predmet uvrstila dokument MIP-a koji se volšebno našao u sudskim spisima. Petronijević je primetio da je očigledno da Sud i Tužilastvo "gubi glavu" kada god se pomene Šmit.

"Imam utisak da bi sve učinili samo da se Šmit ne pojavi na sudu. To je flagrantno kršenje prava odbrane. Sudija je napravila danas problem koji će se videti u narednom periodu", rekao je Petronijević.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je rekao da je na današnjem ročistu još jednom potvrđeno nepostojanje BiH, odnosno uverili smo se da je BiH protektorat koji funkcioniše na osnovu odluka jednog turiste.

"Ono što je meni kao čoveku zasmetalo u sudnici nastane prava panika ili se zabranjuje pominjanje Kristijana Šmita. Ako se taj gospodin predstavlja za visokog predstavniak bilo bi dobro da se sudiji za spise dostavi dokument kojim se potvrđuje da je on visoki predstavnik", rekao je Višković novinarima.

Višković je primetio da je veoma teško od nepravnih elemenata braniti se pravo.  Ocenio je da je, kako je naveo, "ovo čisto silovanje i nametanje nekih aršina koji ne mogu nigde proći osim u BiH".

"Ovo je inkvizicijski sud za Srbe, ovo nigde ne vodi i svi oni koji se kunu u ovakvu BiH sa tim odmah treba da prekinu", rekao je premijer Srpske.

Istakao je da se Srbi u BiH ne osećaju sigurno i bezbedno, jer, kaže, u ovoj zemlji nema vladavine prava.

"Mi predstavnici srpskog naroda smo uvideli da na sudu BiH ne možemo očekivati vladavinu pravu i mi se moramo boriti i borićemo se protiv takvog suda i tužilaštva BiH. Kada tu dodate Ustavni sud, CIK kancelariju OHR, glavnog mentora ambasadora SAD, jasno je šta Srbi mogu očekivati u ovakvoj BiH. Poruka građanima je da ćemo se izboriti i sa ovakvom nepravdom", rekao je Višković.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: